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  1. 水産研究・教育機構出版物
  2. 水産大学校研究報告
  3. 第30巻

pHの移動による赤身魚筋形質タンパク質の不溶化

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2011452
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2011452
df44e96b-5d56-4b38-8373-6f5c9f50a11c
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-10-11
タイトル
タイトル pHの移動による赤身魚筋形質タンパク質の不溶化
言語 ja
タイトル
タイトル Insolubilization of sarcoplasmic proteins of red-muscle fishes by pH-shifting (1)
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 田川, 昭治

× 田川, 昭治

WEKO 2862

en Tagawa, Shoji

ja 田川, 昭治

ja-Kana タガワ, ショウジ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Insolubilization of sarcoplasmic protein caused by shifting the pH of the extract from red-muscle fish was examined by using the 0.5 % NaHCO3 extract(about pH 7) of sardine muscle. This pH-shifting consists of primary acidification of the extract to pH below 4 or alkalization to pH over 10 and successive neutralization to the pH 6.5 to 8 range. This pH-shifting caused a much greater insolubilization than a precipitation method in which the pH was adjusted to the isoelectric point. Insolubilization increased with a decrease in pH in the acidification or an incrase in pH in the alkalization. A greatest insolubilization was attained by the final shifting of pH to the region of 6.5 to 8 in both cases of acidification and alkalization, regardless of the protein-nitrogen concentration of the extract. Insolubilization, however, decreased remarkably when the extract of a lower protein-nitrogen concentration was finally shifted either to pH below 6 after the acidification or pH 9 after the alkalization. It seemed that this pH-shifting is effectively applicable not only to the recovery of sarcoplasmic protein in the wastewater from fish-processing plant, but also to the pre-treatment for the biological purification of the wastewater.
言語 en
書誌情報 ja : 水産大学校研究報告
en : The Journal of the Shimonoseki University of Fisheries

巻 30, 号 1, p. 25-29, ページ数 5, 発行日 1981-11
出版者
出版者 水産大学校
言語 ja
出版者
出版者 the Shimonoseki University of Fisheries
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0370-9361
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00124678
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 fishu_k_30_25
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010253633
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(agriknowledge)
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Ver.1 2024-10-15 04:43:58.036967
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