ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 水産研究・教育機構出版物
  2. 水産大学校研究報告
  3. 第30巻

食品添加物に対する線照射の影響に関する研究(1) 水溶液における食品保存料の放射線分解

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2011453
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2011453
f509db5f-dd7d-46f9-9bf0-1f9e4001fc41
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-10-11
タイトル
タイトル 食品添加物に対する線照射の影響に関する研究(1) 水溶液における食品保存料の放射線分解
言語 ja
タイトル
タイトル Studies on the influences of gamma irradiation upon food additives - 1 Gamma radiolysis of food preservatives in aqueous solution
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 浜田, 盛承

× 浜田, 盛承

WEKO 2863

en Hamada, Moritsugu

ja 浜田, 盛承

ja-Kana ハマダ, モリツグ

Search repository
石尾, 真弥

× 石尾, 真弥

WEKO 2864

en Ishio, Shinya

ja 石尾, 真弥

ja-Kana イシオ, シンヤ

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The gamma radiolysis behavior of some food preservatives in the aqueous solution has been investigated. An aqueous solution of potassium sorbate, sodium dehydroacetate (DHA), chlortetracycline hydrogen chloride (CTC), and 2-(2-furyl)-3-(5-nitro-2-furyl) acrylamide (FF) was irradiated with 60Co gamma rays at different doses ranging from 2 x103 to 5x105 rad. After the irradiation, the residual levels of these substances were obtained by spectrophotometric and biological determinations. Based on the residual levels, the respective G value of the substances was calculated : sorbate, 4.69 ; DHA, 2.02 ; CTC, 1.98 ; FF, 0.96. These data lead to the values of 97.3, and 93.1% for the residual concentration of sorbate in a 2,000 ppm-solution and DHA in a 500 ppm-solution, respectively, at the dose of 105 rad, as percentage of concentration in control. On the other hand, the amounts of CTC and FF added at the concentration of 10 ppm and 20 ppm, respectively, were absolutely destructed at the same condition of gamma irradiation. From the results obtained, it seems that sorbate is the most promising food preservative in the combination use of low dose of gamma irradiation, as its destruction by the irradiation is almost negligible in the applicable concentration in practice.
言語 en
書誌情報 ja : 水産大学校研究報告
en : The Journal of the Shimonoseki University of Fisheries

巻 30, 号 1, p. 31-37, ページ数 7, 発行日 1981-11
出版者
出版者 水産大学校
言語 ja
出版者
出版者 the Shimonoseki University of Fisheries
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0370-9361
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00124678
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 fishu_k_30_31
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010253634
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(agriknowledge)
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2024-10-15 04:44:01.811041
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3