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  1. 水産研究・教育機構出版物
  2. 水産大学校研究報告
  3. 第30巻

食品添加物に対する線照射の影響に関する研究 (2) 魚肉または鯨肉ホモジネート中における食品保存料の放射線分解

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2011454
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2011454
02b03206-551c-48d0-b399-3821117d2b31
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-10-11
タイトル
タイトル 食品添加物に対する線照射の影響に関する研究 (2) 魚肉または鯨肉ホモジネート中における食品保存料の放射線分解
言語 ja
タイトル
タイトル Studies on the influences of gamma irradiation upon food additives - 2 Gamma radiolysis of food preservatives in fish- or whale-meat homogenate
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 浜田, 盛承

× 浜田, 盛承

WEKO 2863

en Hamada, Moritsugu

ja 浜田, 盛承

ja-Kana ハマダ, モリツグ

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石尾, 真弥

× 石尾, 真弥

WEKO 2864

en Ishio, Shinya

ja 石尾, 真弥

ja-Kana イシオ, シンヤ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 A study was carried out on the gamma radiolysis behavior of some food preservatives, i. e., potassium sorbate, sodium dehydroacetate (DHA), chlortetracycline hydrogen chloride (CTC), and 2 -( 2 -furyl) - 3 -( 5-nitro- 2 -furyl) acrylamide (FF) in fish and whale meat homogenates. These substances were respectively added to fish and whale meat, and the mixtures were homogenized. The homogenates were subjected to gamma irradiation at different doses ranging from 104 to 5.0x 105 rad. After the irradiation, sorbate and DHA in the homogenates were distilled and determined by spectrophotometry. On the other hand, CTC and FF were extracted with suitable extractants from the homogenates and then determined by bioassay. Destruction percent of the substances in the homogenates increased with increasing does of gamma rays. From the calculation based on destruction percent, the respective G value of the substances in the homogenates was obtained : In the fish homogenate, sorbate, 2.18;DHA, 0.18;CTC, 0.07;FF, 0.87. In the whale meat homogenate, DHA, 0.48;CTC, 0.03;FF, 0.26. Compared with G values of the substances in aqueous solution described in the first report of this series, the values in fish and whale meat homogenates were smaller in some extent.
言語 en
書誌情報 ja : 水産大学校研究報告
en : The Journal of the Shimonoseki University of Fisheries

巻 30, 号 1, p. 39-45, ページ数 7, 発行日 1981-11
出版者
出版者 水産大学校
言語 ja
出版者
出版者 the Shimonoseki University of Fisheries
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0370-9361
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00124678
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 fishu_k_30_39
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010253635
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(agriknowledge)
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Ver.1 2024-10-15 04:44:06.107853
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