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  1. 水産研究・教育機構出版物
  2. 水産大学校研究報告
  3. 第38巻

蒸気ドラム内の蒸気の乾き度について 蒸発面蒸気速度および水面からの高さの影響

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2011526
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2011526
605f7ef0-a7a4-441c-8eaa-226d57962f51
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-10-11
タイトル
タイトル 蒸気ドラム内の蒸気の乾き度について 蒸発面蒸気速度および水面からの高さの影響
言語 ja
タイトル
タイトル Experiments on steam purity in boiler steam drum Influences of evaporating steam velocity and vertical distance from water surface to sampling port
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 吉原, 計一

× 吉原, 計一

WEKO 2868

en Yoshihara, Keiichi

ja 吉原, 計一

ja-Kana ヨシハラ, ケイイチ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The moisture droplets entrained by steam from a boiler steam drum bring some trouble or damage to instruments and machines which are driven by steam. To avoid them, it is necessary to raise steam purity. To find the definite effects of evaporating steam velocity and vertical distance between water surface and a sampling port on steam purity, experiments were carried out on four different stages of steam velocity and on seven different stages of vertical distance respectively. Results are shown as follows. Steam velocity and vertical distance, relating to each other, have some influences on steam purity. Increase of vertical distance makes gravity separation effective and the effect becomes remarkable as steam velocity increases. With increase of steam velocity, the swelling caused by void becomes higher, surface waves become violent and lift force to the moisture droplets increases and mean diameter of the entrained droplets becomes large. As a result, at a low zone of the vertical distance steam purity decreases because many large droplets arrive, but at an adequate high zone of it gravity separation is accomplished effectively because the droplets become heavy, and it has a good effect on steam purification. However, if vertical distance increases too much and passing area for the steam decreases, steam velocity is increased and accordingly lift force to the droplets is increased. Consequently the effect of gravity separation on small droplets will be minimized.
言語 en
書誌情報 ja : 水産大学校研究報告
en : The Journal of the Shimonoseki University of Fisheries

巻 38, 号 2/3, p. 149-157, ページ数 9, 発行日 1990-03
出版者
出版者 水産大学校
言語 ja
出版者
出版者 the Shimonoseki University of Fisheries
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0370-9361
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00124678
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 fishu_k_38_149
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010460584
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(agriknowledge)
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Ver.1 2024-10-15 04:48:56.349143
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