ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 学術雑誌論文

Extension of immature stage of Hemicentrotus pulcherrimus ovary for reduction of the bitter compound (pulcherrimine) by water temperature manipulation

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2001518
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2001518
b25d6005-10e5-4a9c-bea4-3572edd880b1
名前 / ファイル ライセンス アクション
Murata Murata et al Extension of immmature stage of Hemicentrotus.pdf (1.5 MB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2024-03-19
タイトル
タイトル Extension of immature stage of Hemicentrotus pulcherrimus ovary for reduction of the bitter compound (pulcherrimine) by water temperature manipulation
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Bitterness; Egg; Gametogenesis; Gonad; Hemicentrotus pulcherrimus; Maturation; Pulcherrimine
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 村田, 裕子

× 村田, 裕子

WEKO 639
e-Rad 50371844

en Murata, Yuko

ja 村田, 裕子


ja-Kana ムラタ, ユウコ

Search repository
干川, 裕

× 干川, 裕

en Hoshikawa, Hiroshi
Hokkaido Research Organization
Present address: Hoshikawa Engineering Consulting Office

ja 干川, 裕
北海道立総合研究機構

ja-Kana ホシカワ, ヒロシ

Search repository
金田, 友紀

× 金田, 友紀

en Kaneta, Tomonori
Hokkaido Research Organization

ja 金田, 友紀
北海道立総合研究機構

ja-Kana カネタ, トモノリ

Search repository
片山, 知史

× 片山, 知史

en Katayama, Satoshi
Tohoku University

ja 片山, 知史
東北大学

ja-Kana カタヤマ, サトシ

Search repository
東屋, 知範

× 東屋, 知範

WEKO 677
e-Rad 60344321

en Azumaya, Tomonori

ja 東屋, 知範


ja-Kana アズマヤ, トモノリ

Search repository
鵜沼, 辰哉

× 鵜沼, 辰哉

WEKO 1177
e-Rad 10372038

en Unuma, Tatsuya

ja 鵜沼, 辰哉


ja-Kana ウヌマ, タツヤ

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Hemicentrotus pulcherrimus is usually consumed in summer when the ovaries and testes are immature and tasty, and is not utilized from autumn to spring as a bitter compound, pulcherrimine accumulates in the ovaries. However, in the northern distribution edge (Tohoku and Hokkaido), it is not consumed because the ovaries are bitter nearly all year. Our previous studies suggested that the short palatable season in northern H. pulcherrimus is caused by a lower seawater temperature. To test this hypothesis, we reared H. pulcherrimus collected in Hokkaido at manipulated temperatures. Higher temperatures than the natural temperature at the collection site from August to March delayed gametogenesis and pulcherrimine accumulation, which usually begins in autumn. Temperature elevation during the spawning season (April) advanced the transition of mature ovaries to immature ovaries and led to the disappearance of the remaining pulcherrimine. Seawater temperature estimated using an ocean forecast system revealed that the warmer season, when the temperature exceeds 20 °C, is shorter where H. pulcherrimus is not consumed. We believe that the short palatable season of H. pulcherrimus in the northern edge of the distribution is due to the short summer season. Such H. pulcherrimus, however, can be improved by cultivation for several months at elevated temperatures.
言語 en
書誌情報 en : Fisheries Science

巻 89, p. 647-658, ページ数 12, 発行日 2023-07-31
出版者
出版者 Springer Nature
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0919-9268
書誌レコードID
収録物識別子タイプ EISSN
収録物識別子 1444-2906
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.1007/s12562-023-01708-3
情報源
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ Local
関連識別子 23344001
言語 ja
関連名称 水産技術研究所 環境・応用部門 水産物応用開発部
関連サイト
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ URI
関連識別子 https://link.springer.com/article/10.1007/s12562-023-01708-3
言語 en
関連名称 SPRINGER LINK : Fisheries Science
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2024-03-19 01:46:55.933347
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3