Item type |
紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) |
公開日 |
2024-04-05 |
タイトル |
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タイトル |
2002年から2004年の夏期と秋期にベーリング海および北太平洋で採集された未成熟サケの筋肉内総脂質含量の季節変化 |
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言語 |
ja |
タイトル |
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タイトル |
Seasonal Changes in the Total Lipid Content of Immature Chum Salmon in the Bering Sea and North Pacific Ocean during the Summer and Fall of 2002-2004 |
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言語 |
en |
言語 |
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言語 |
eng |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
total lipid content; immature chum salmon; Bering Sea; North Pacific Ocean |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
article |
アクセス権 |
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アクセス権 |
open access |
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アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
著者 |
野村, 哲一
浦和, 茂彦
川名, 守彦
佐藤, 俊平
東屋, 知範
福若, 雅章
日田, 和宏
中島, 歩
戸嶋, 忠良
Davis, Nancy D.
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抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
本報告は2002年から2004年の夏期(6月-7月)と秋期(9月)にベーリング海および北太平洋で採集された未成熟サケの筋肉内総脂質含量と水分含量に関する報告である。合計1282尾の未成熟サケの筋肉からクロロホルムとメタノールを用いて抽出し重量法により総脂質量を測定した。夏期に採取した海洋生活1年の若齢魚では総脂質含量は秋期に採集された個体より有意に低い値を示した。夏期に採取した海洋生活1年の個体の筋肉内平均総脂質含量はそれぞれ2002年で1.8%(供試尾数48尾)、2003年で2.1%(供試尾数89尾)、2004年で2.4%(供試尾数58尾)であった。秋期に採取した海洋生活1年の個体の筋肉内平均総脂質含量はそれぞれ2002年で7.3%(供試尾数180尾)、2003年で5.2%(供試尾数198尾)であった。海洋生活1年魚の夏期に採集された個体の筋肉内総脂質含量が低いことは、この時期が脂質貯蔵より成長を優先する時期であることを示唆している。秋期の高い総脂質含量はこの時期は冬期の生残率を向上するため成長より脂質の蓄積を優先している時期を示唆している。総脂質含量と水分含量には負の相関があり、総脂質含量と水分含量の総和は体重の約80%であった。 |
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言語 |
ja |
抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
This study reports the total lipid (TL) content in the white muscle of chum salmon by age group from fish caught in the Bering Sea and North Pacific Ocean in summer (June-July) and fall (September), 2002-2004. The TL was extracted from the muscle of 1,282 immature chum salmon using chloroform and methanol and then measured gravimetrically. The TL content of young fish (ocean age -. 1) caught in the summer was significantly lower than fish of the same age caught in the fall. The mean TL content of ocean age -. 1 fish caught during the summer of 2002, 2003, and 2004 was 1.8 % (n=48), 2.1% (n=89), and 2.4% (n=58), respectively. The mean TL content of ocean age -. 1 chum salmon caught during the fall of 2002 and 2003 was 7.3% (n=180) and 5.2% (n=198), respectively. Low lipid contents of young (ocean age -. 1) chum salmon caught during summer suggests this is a period when young fish grow at the expense of lipid storage. High lipid content of fish caught in the fall suggests this is a period when lipid is stored at the expense of growth, which likely promotes survival of the fish through the winter. Total lipid content was significantly and inversely correlated with moisture content, which together with lipid content totaled about 80% of the white muscle. We recommend continued monitoring seasonal and age- specific lipid content of chum salmon during their oceanic migrations as an indicator of their growth potential and body condition. |
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言語 |
en |
bibliographic_information |
ja : さけ・ます資源管理センター研究報告
en : Bulletin of the National Salmon Resources Center
巻 8,
p. 17-26,
ページ数 10,
発行日 2006-03
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出版者 |
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出版者 |
さけ・ます資源管理センター |
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言語 |
ja |
出版者 |
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出版者 |
the National Salmon Resources Center |
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言語 |
en |
item_10002_source_id_9 |
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収録物識別子タイプ |
PISSN |
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収録物識別子 |
1344-7556 |
item_10002_source_id_11 |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AA11339120 |
item_10002_relation_12 |
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識別子タイプ |
NAID |
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関連識別子 |
40015249747 |
情報源 |
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識別子タイプ |
Local |
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関連識別子 |
salmon-k-k_8-3 |
出版タイプ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |