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アイテム
屋外タンク培養によるのりの人工発病実験
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2003361
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/200336175a9376d-7780-431e-9106-3af0f0a6ecb0
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2024-04-25 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 屋外タンク培養によるのりの人工発病実験 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Studies on the Disease Inducing Experiments by Using a shaking Culture Apparatus of Nori (Porphyra) with Controlled-Atomospheric Exposure. On the Relationships between the Exposure and the Occurrence of Disease and its Process | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
アクセス権 | ||||||
アクセス権 | metadata only access | |||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_14cb | |||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||
その他のタイトル | 干出と病気の発生との関係について | |||||
言語 | ja | |||||
著者 |
吉川, 浩二
× 吉川, 浩二× 斉藤, 雄之助 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | The effect of environmental conditions (period of exposure, speed of shaking and salinity) on the occurrence of disease and its process of bud, young thalli and adult thalli of Nori by using a shaking apparatus of Nori with controlled-atomospheric exposure was tested. The results are as follows: 1). As buds temperature (temperature on a group of bud) rised when air temperature got over 24°C and the period of exposure lasted long at daytime, and with the rise of sea water temperature over 20℃, buds developed into physiological damages. 2). Buds, even if the sea water temperature are normal, developed into physiological damages when the average chlorinity was between 11~14‰, or the chlorinity was about 7 ‰ just before exposure and right after immersion. These physiological damage became serious with the rise of sea water temperature and air temperature. 3). When the period of exposure lasted long and thalli temperature (temperature on a group of thalli) rise up during exposure, and the temperature differance was large between thalli temperature right after and after immersion, and the rate of dryness of thalli during exposure became big, young thalli and adult thalli of Nori developed into physiological damages (such as white and dead cells, redish violet spots, blackish violet spots), and these symptoms seemed to have relation to White rot. 4). When the temperature was relatively low during exposure and the rate of dryness was moderate (the rate of water content was 30~40% of thalli weight right after exposure), young thalli and adult thalli of Nori have got a little physiological damages (white and dead cells, redish violet spots, blackish violet spots). | |||||
言語 | en | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | のり幼芽,幼葉,成葉期の病障害の発病,進行に及ぼす影響について自動干出,水平駆動装置をもつ屋外タンク培養法で干出時間(干出時刻),水平駆動速度および海水の塩素量などの環境条件を調節して実験を行い次の結果を得た。1,のりの幼芽は昼の干出時の気温が24°C以上の高温期に干出時間が長いと干出中ののり温度が上昇し,浸漬水温が20℃以上になる条件が加わったなら,生理障害を受ける。2,のり幼芽は通常,漁場であり得る温度条件下でも,浸漬中の平均塩素量が11~14‰なら,或は干出(直前)時ならびに浸漬(直後)時の塩素量が7‰前後ならば低塩分の影響によって障害を受けやすく,それらの障害は気·水温が高ければさらに大きくなる。3,のりの幼葉,成葉では干出時間が長く,しかも干出中ののり温度が高くなれば,さらには干出後の浸漬時かよび浸漬後の水温と干出中ののり温度との差が大きいこと,のりの乾燥度が大きいことも加わると,のり死細胞斑の増加などの生理障害によるとみられる疑似しろぐされ初期(前駆)症状が進行する。4,幼葉,成葉ではのり葉体の大きさにより,また干出中ののりが受ける温度の相違にもよるが,のりは干出した時,比較的低い温度でしかも適当な乾燥度(干出直後の30~40%の重量)に達するなら疑似しろぐされ初期症状などによる生理的障害を受けることが少なく,またそれからの進行もおそい。 | |||||
言語 | ja | |||||
bibliographic_information |
ja : 南西海区水産研究所研究報告 en : Bulletin of the Nansei Regional Fisheries Research Laboratory 巻 7, p. 85-110, ページ数 26, 発行日 1974-08 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 南西海区水産研究所 | |||||
言語 | ja | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | Nansei Regional Fisheries Research Laboratory | |||||
言語 | en | |||||
item_10002_source_id_9 | ||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||
収録物識別子 | 0388-841X | |||||
item_10002_source_id_11 | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00181988 | |||||
情報源 | ||||||
識別子タイプ | Local | |||||
関連識別子 | nnf_k_7_85 | |||||
関連サイト | ||||||
識別子タイプ | URI | |||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010102423 | |||||
言語 | ja | |||||
関連名称 | 日本農学文献記事索引(agriknowledge) |