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  1. 機関資料
  2. 旧機関資料
  3. 瀬戸内海区水産研究所

水産製品の油焼け防止に関する研究(第2報)

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2005039
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2005039
cb89af56-cb17-43f2-9aa8-6898589e7684
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-05-17
タイトル
タイトル 水産製品の油焼け防止に関する研究(第2報)
言語 ja
タイトル
タイトル Studies on the Prevention of Reddish Discoloration of Fish-Products
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 metadata only access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_14cb
著者 敦賀, 花人

× 敦賀, 花人

WEKO 3385

en Tsuruga, Hanato

ja 敦賀, 花人

ja-Kana ツルガ, ハナト

Search repository
新田, 忠雄

× 新田, 忠雄

WEKO 3386

en Nitta, Tadao

ja 新田, 忠雄

ja-Kana ニッタ, タダオ

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 According several reports and our experiments it was recognized that the reddish discoloration of fish-products occur when somewhat oxidized fatty acids of the fish oil were in contact with the basic nitrogen, and in these discolored fatty acids there were found out considerable amounts of nitrogen in proportion to these color densities, and these nitrogen were not able to remove by saponification and treating with mineral acids. On the other hand, proportionally to oxidation, petroleum-ether insoluble black oxidized acids are separated from oxidized fish-oils by saponification and treating with mineral acids. Two petroleum-ether insoluble oxidized acids prepared by treating same oxidized methyl ester of sardine-oil fatty acids with alcoholic potassium hydroxide and alcoholic ammonia were apparently different in several properties, namely color densities, iodine values and etc. Considerable differences in I. V., S. V., Acetyl V. color density and containing nitrogen were detected in the ammonia and methylamine treated methyl ester of sardine-oil fatty acids.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 1) 油焼けした魚油から分離した着色脂肪酸中に含有されるNは鹼化及び鉱酸処理によっては除き得ない。卽ち何等かの形で結合しているものと考えられる。2) 酸化魚油より鹼化及び鉱酸処理によって分離される石油エーテル不溶性酸化酸と,酸化魚油をNH₃と処理して得られる石油ェーテル不溶性脂肪酸とは二,三の点で異る性質を有する。3) アンモニアとメチルアミンとを同様に魚油に吸入させた場合を比較するとメチルアミンの場合はアンモニアに倍する赤褐色調を呈し,且つその含N量も同様である。
言語 ja
bibliographic_information ja : 内海区水産研究所研究報告
en : Bulletin of Naikai Regional Fisheries Research Laboratory

巻 2, p. 40-43, ページ数 4, 発行日 1952-10
出版者
出版者 内海区水産研究所
言語 ja
出版者
出版者 Naikai Regional Fisheries Research Laboratory
言語 en
item_10002_source_id_9
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0497-5022
item_10002_source_id_11
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00176718
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 nai_k_0207
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010841405
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(agriknowledge)
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Ver.1 2024-05-17 09:21:32.918627
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