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  1. 機関資料
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  3. 瀬戸内海区水産研究所

魚類の栄養に関する研究 (3) 乾燥蛹・乾燥脱脂蛹・魚粉中の蛋白消化率

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2005056
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2005056
fbbf7c70-789f-414a-89cc-e84d5deb1af5
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-05-17
タイトル
タイトル 魚類の栄養に関する研究 (3) 乾燥蛹・乾燥脱脂蛹・魚粉中の蛋白消化率
言語 ja
タイトル
タイトル Studies on Nutrition of Fish Ⅲ. Digestibilty of protein in dried, and fat-free dried silkworm pupa and fish meal.
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 metadata only access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_14cb
著者 古川, 厚

× 古川, 厚

WEKO 3396

en Furukawa, Atsushi

ja 古川, 厚

ja-Kana フルカワ, アツシ

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小笠原, 義光

× 小笠原, 義光

WEKO 3395

en Ogasawara, Yoshimitsu

ja 小笠原, 義光

ja-Kana オガサワラ, ヨシミツ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 It has already been reported that the digestibility of protein in mixed food-stuff was as high as 80-90 % generally, but for the rate of increase on body weight, the optimum amount of protein in food should be 40-60%. Authors reported in previous paper that the digestibilities of protein show almost no difference between diets with various cellulose contents though with larger deviation of valuas with higher cellulose contents. And also the amount of energy spended by various movements coincides with increase of cellulose . .Conseguently a better result might be expected when cellulose content in diet is smaller. Here are reported some results on the digestibilifies of protein in some natural food-stuffs, but as the number of fish studied was small and the culture period was only 5 days, the resuits should not be considered conclusive but may serve as an index to carry out similar works of larger scale. The digestibility was measured by Migita-Hanaoka's method. Gold fish used were of zero age. The composition of food was shown in table 2. The results obtained were as folloes : I) The order of digestibilities to protein in three diets was as next : F. M. > D. S. W. P.> S. W. P. F. F. (Table 3-5) 2) The greatest rate of food-intake was observei in division of dried fat-free silkworm pupa, and small in silkworm pupa division. (Table 7-9) 3) The rate of absorption was follows: F. M. >S. W. P. F. F.> D. S. W. P. (Table 7-9) 4) The rate of excretion was not proportional to the taking-rate, and D. S. W. P. > S. W. P. F. F. > F. M. (Table 7-9) 5) As to the increase on body weight, best was dried silkworm pupa. 6) The cause of observed small food efficiency of fish meal was not fully determined, but it seemed on the nutrition-rate to be not always a desirable one. * F. M ...... Fish meal D. S. W. P ....... Dried silkworm pupa S. W. P. F. F. ...... Fat-free silkworm pupa.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 以上の事柄を要約すると大体次の様に考えられる。1) 当才の金魚を使用し,乾燥蛹·乾燥脱脂蛹,魚粉の蛋白消化率を測定した。2) 三種の餌料中に含まれる蛋白消化率は魚粉>乾操脱脂蛹>乾澡蛹の順であった(Table3~Table5) 3) 餌料摂取率は乾燥脱脂蛹>魚粉魚>乾躁蛹の順であった(Table7~Table9) 4) 吸収率は魚粉>乾燥脱脂蛹>乾澡蛹の如くであった。(Table 7~Table 9.) 5) 排泄率は摂取率に比例せずその順位は乾燥蛹>乾操脱脂蛹>魚粉であった。(Table7~Table9) 6) 魚体重の増加の点から考えると乾燥脱脂蛹が最もよかった。7) 魚粉が,餌料効果を余りあらわさなかった事は,著者等の前報告より考えれば,営養の組成の不適当な事に原因する様に考えられる。8) 蛹脂肪の餌料効果に及ぼす影響に就いては今の所不明である。
言語 ja
bibliographic_information ja : 内海区水産研究所研究報告
en : Bulletin of Naikai Regional Fisheries Research Laboratory

巻 5, p. 25-30, ページ数 6, 発行日 1953-10
出版者
出版者 内海区水産研究所
言語 ja
出版者
出版者 Naikai Regional Fisheries Research Laboratory
言語 en
item_10002_source_id_9
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0497-5022
item_10002_source_id_11
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00176718
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 nai_k_0504
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010841430
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(agriknowledge)
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Ver.1 2024-05-17 09:21:56.610155
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