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  1. 機関資料
  2. 旧機関資料
  3. 中央水産研究所

Nemipterus 属混合すり身の魚種判別

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2005283
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2005283
659a9244-5e47-4e2b-b5ef-404fd33e2a49
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-05-22
タイトル
タイトル Nemipterus 属混合すり身の魚種判別
言語 ja
タイトル
タイトル Identifying Fish Species in Mixed Surimi of Nemipterus
言語 en
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 metadata only access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_14cb
著者 Ng Cher Siang

× Ng Cher Siang

en Ng Cher Siang
Marine Fisheries Research Department

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Low Lai Kim

× Low Lai Kim

en Low Lai Kim
Marine Fisheries Research Department

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Teo Poh Hong

× Teo Poh Hong

en Teo Poh Hong
Marine Fisheries Research Department

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山田, 充阿弥

× 山田, 充阿弥

WEKO 3848

en Yamada, Juami

ja 山田, 充阿弥

ja-Kana ヤマダ, ジュアミ

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The thin layer isoelectric focusing (TLIEF) technique was applied to extracts of surimi made from different species of Nemipterus. The resulting isoelectric focusing (IEF) patterns obtained showed that the pI distributions of the water soluble proteins were similar between the native muscles and their corresponding surimi. The addition of sugar and polyphosphates to surimi did not interfere with the IEF patterns. Extraction of the water soluble proteins by neutralised phosphate buffer was preferred to extraction with distilled water. The experimental conditions of isoelectrofocusing were also reported. The IEF patterns from mixtures of surimi extracts involving 2 to 7 species showed increasing complexity with increasing number of species. In the present study with known species, it was possible to tell the number of species involved using the number of bands in the pH<4.5 range.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Nemipterus 属の7魚種について得られた水溶性たん白質の薄層等電点電気泳動像はそれぞれ種的特徴を示すことから,本法によると種判別が可能である。また,これらの魚種を原料として作成したすり身に,残存する水溶性たん白質の泳動像は,砂糖,燐酸塩等添加物の影響がなく,原料魚肉と同一のパターンを示した。従ってすり身原料魚種の判別が可能である。さらに2~7種のすり身水溶性たん白質を混合した場合,種類の増加にともない展開される泳動バンドも増加するが,既知種の泳動バンドとの比較により原料魚種の判別も可能であった。
言語 ja
書誌情報 ja : 東海区水産研究所研究報告
en : Bulletin of Tokai Regional Fisheries Research Laboratory

巻 121, p. 47-58, ページ数 12, 発行日 1987-02
出版者
出版者 東海区水産研究所
言語 ja
出版者
出版者 Tokai Regional Fisheries Research Laboratory
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0040-8859
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00156834
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 tokai_k_41
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010362001
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(agriknowledge)
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Ver.1 2024-05-23 02:49:39.479362
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