WEKO3
アイテム
ナガコンブの栄養価
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2005333
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/20053337c579952-0f94-49bd-a518-9093c6b982a4
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2024-05-22 | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | ナガコンブの栄養価 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | Digestibility of a Tangle (Laminaria angustata var. longissima) | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | metadata only access | |||||||||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_14cb | |||||||||||||||||||||||
著者 |
簗瀬, 正明
× 簗瀬, 正明
× 荒井, 君枝
× 菊地, 嶺
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抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | The raw material of a Japanese tangle(Naga-konbu, Laminaria angustata var. longissima)was sun-dried for a short time and then freeze-dried, and the prepared material was added to a basal diet to be used in a feeding trial at a rate of 1:10. Rats were fed the basal diet at the beginning and the diet with the added tangle at the late period(24 days). The apparent digestibilities of the ingredients in the tangle determined indirectly were: 79.5, 39.4, 77.6, 94.6, and 79.5% for crude protein, crude fat, crude fiber, ash, and carbohydrate, respectively. The body weight gain during the late period was larger than that in rats pair-fed the basal diet with additive purified ingredients corresponding to the composition of the tangle. On the other hand, any presumable hypocholesteralemic effect of the material in a cholesterol containing diet, by reason of its abundance of dietary fibers, on the plasma cholesterol level in rats was not exhibited. | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | 生鮮コンブ(ナガコンブ,Laminaria angustata var.longissima)を凍結乾燥して供試料とした。ラットを,初めカゼイン,大豆油を含む基本餌料で,その後基本餌料100部にコンブ試料10部を添加した餌料で飼育することにより,間接的にコンブの消化率を測定した。コンブのたん白質,脂質,粗織維,灰分,糖質はそれぞれ79.5,39.4,77.6,94.6,79.5%の消化率を示した。次にラットをカゼイン,ラードと共にコンプ10%,コレステロール0.5%,胆汁酸塩0.1%を含む餌料で飼育し,コンブ成分による血中コレステロール低下の有無を調べたが,その効果は認められなかった。 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 東海区水産研究所研究報告 en : Bulletin of Tokai Regional Fisheries Research Laboratory 巻 115, p. 11-15, ページ数 5, 発行日 1985-02 |
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出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | 東海区水産研究所 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | Tokai Regional Fisheries Research Laboratory | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 0040-8859 | |||||||||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00156834 | |||||||||||||||||||||||
情報源 | ||||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | Local | |||||||||||||||||||||||
関連識別子 | tokai_k_91 | |||||||||||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010824088 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
関連名称 | 日本農学文献記事索引(agriknowledge) |