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アイテム
水産加工食品のガス置換包装 (1)
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2005378
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2005378252eb579-9a14-49f0-8db7-1f3828ba42d3
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2024-05-22 | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | 水産加工食品のガス置換包装 (1) | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | The Modified-Atmosphere Storage of Fish Products (1) | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | metadata only access | |||||||||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_14cb | |||||||||||||||||||||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | マアジ開き干しの貯蔵効果 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | Preservative Effect on Salted-Dried Horse Mackerel | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
著者 |
石川, 宣次
× 石川, 宣次
× 中村, 邦典
× 藤井, 建夫
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抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | The preservative effect of modified-atomosphere storage on the shelf life of packaged salted-dried fish was examined. The salted-dried horse mackerel (Trackurus japonicus) prepared for sample was packed up individually in impermeable bags filled with air (unsealed control), nitrogen (N₂) gas, carbon dioxide (CO₂) gas and deoxygenized air produced by using free-oxygen absorber enclosed in the bag, and was stored at 5℃. The quality of packaged samples during storage were examined in terms of viable bacterial counts, peroxide value, the amount of trimethylamine, histamine and ethanol, ratios of HxR and Hx to total (IMP + HxR + Hx), and organoleptic properties. The results obtained were as follows : 1) The chemical components of sample before packaging were 67.5% of moisture, 10.3% of crude fat, 2. 3% of sodium chloride. Water activity was 0. 974. 2) From the results of organoleptic test, shelf life of the sample packed with air, N₂ gas, deoxygenized air and CO₂ gas was about 6 days, 12 days, 12days and 20 days, respectively. 3) Strong anti-oxidative effect against fat was observed in samples packed with N₂ gas, CO₂ gas and deoxygenized air. 4) The formation of trimethylamine, histamine and ethanol was inhibited strongly in samples packed with CO₂ gas. 5) HxR ratio decreased after increase to some extent and Hx ratio increased rapidly in samples packed with air, N₂ gas and deoxygenized air. In the sample with CO₂ gas HxR ratio increased continuously and HxR ratio increased slightly. 6) Both aerobic and anaerobic bacterial growth was markedly inhibited in samples packed with CO₂ gas. The growth, however, was not significantly inhibited in samples filled with N₂ gas or deoxygenized air. From these results, it was suggested that CO₂ gas-filled packaging among the modified-atomosphere storage tested was most effective to maintain the quality of salted-dried horse mackerel. | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | 不活性ガス充填包装および脱O₂剤封入包装の水産加工食品に対する品質保持効果を明らかにする目的で,本報では,マアジ開き干しを含気包装,脱O₂剤包装,N₂包装およびCO₂包装して5±0.5℃に貯蔵し,貯蔵中における品質変化を官能検査および化学的指標を用いて検討した。1) 官能検査によって可食限界と判定されるまでの貯蔵期間は,含気包装が6日間,脱O₂剤包装とN₂包装が12日間,CO₂包装が20日間で、CO₂包装が最も優れた品質保持効果を示した。2) 脱O₂剤包装,N₂包装およびCO₂包装は,いずれも貯蔵中の脂質の酸化を完全に防止した。3) TMA-N, Hmおよびエタノールの生成は脱O₂剤包装, N₂包装およびCO₂包装で抑制されたが,とくにCO₂包装の抑制効果が顕著であった。4) IMP比, HxR比およびHx比の変化は,含気包装,N₂包装および脱O₂剤包装では,IMP比の低下にともなって貯蔵初期にHxR比の上昇,続いて貯蔵6~9日目からHxR比の低下とHx比の急上昇が認められた。しかし,CO₂包装では,貯蔵期間中,IMP比の低下とともに常にHxR比が上昇し,Hx比の上昇は僅かであった。5) 細菌の増殖は,N₂包装および脱O₂剤包装では顕著な抑制効果が認められなかったが,CO₂包装では顕著に抑制された。 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 東海区水産研究所研究報告 en : Bulletin of Tokai Regional Fisheries Research Laboratory 巻 110, p. 59-68, ページ数 10, 発行日 1983-03 |
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出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | 東海区水産研究所 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | Tokai Regional Fisheries Research Laboratory | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 0040-8859 | |||||||||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00156834 | |||||||||||||||||||||||
情報源 | ||||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | Local | |||||||||||||||||||||||
関連識別子 | tokai_k_136 | |||||||||||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010281143 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
関連名称 | 日本農学文献記事索引(agriknowledge) |