ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 機関資料
  2. 旧機関資料
  3. 中央水産研究所

キハダマグロ・ジェリーミートの組織学的観察

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2005406
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2005406
bf74b54c-5503-4635-b88b-8fb2efab9363
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-05-22
タイトル
タイトル キハダマグロ・ジェリーミートの組織学的観察
言語 ja
タイトル
タイトル Histological Observation of Jellied Yellowfin Tuna Meat
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 metadata only access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_14cb
著者 小長谷, 史郎

× 小長谷, 史郎

WEKO 3860

en Konagaya, Shiro

ja 小長谷, 史郎

ja-Kana コナガヤ, シロウ

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 It is generally assumed that the jellied or milky condition of fish meat is caused by a protease secreted from specific protozoan parasites. In order to confirm this assumption, yellowfin tuna Thunnus albacares meat which has been infected with a myxosporidian parasite Hexacapsula neothunni was observed histologically. Histochemical searches for the protease were also carried out. Histological observations showed that the parasite spores occurred as tightly packed aggregates within the infected muscle fibers at the premonitory stage of jellification. Soon, the muscle fibers broke down into fragments. Such a destruction of muscle fibers then spread rapidly into the surrounding area, forming milky pockets easily recognizable with the naked eyes. Finally, those milky pockets fused each other, resulting in a mushy condition of the whole muscle. Strong protease activity was detected by the gelatin-silver film method at the infected muscle fibers as well as the milky pockets. From these results, it was concluded that yellowfin tuna meat is jellified by a protease derived from the myxosporidia H. neothunni.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 ジェリー化の程度が種々異るキハダマグロのジィリーミートの組織学的観察により,粘液胞子虫類の1種,Hexacapsula neothunni に感染している筋繊維中にプロテアーゼが局在し,このプロテアーゼにより感染筋繊維自体および周辺の筋繊維が破壊されることが明らかにされた。また,プロテアーゼはこの胞子虫によって生産されるものと考えられた。
言語 ja
書誌情報 ja : 東海区水産研究所研究報告
en : Bulletin of Tokai Regional Fisheries Research Laboratory

巻 106, p. 55-75, ページ数 21, 発行日 1982-01
出版者
出版者 東海区水産研究所
言語 ja
出版者
出版者 Tokai Regional Fisheries Research Laboratory
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0040-8859
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00156834
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 tokai_k_164
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010261267
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(agriknowledge)
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2024-05-23 02:55:36.720996
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3