ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 機関資料
  2. 旧機関資料
  3. 増養殖研究所

シロザケ稚魚の飼料中のたん白質および脂質の至適添加量

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2007484
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2007484
fd075e3e-75ed-45a6-95a5-20485e88e548
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-06-18
タイトル
タイトル シロザケ稚魚の飼料中のたん白質および脂質の至適添加量
言語 ja
タイトル
タイトル Optimum Levels of Dietary Crude Protein and Fat for Fingerling Chum Salmon
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 dietary protein; dietary fat; water temperature; protein gain; fat deposition; chum salmon
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 metadata only access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_14cb
著者 秋山, 敏男

× 秋山, 敏男

ja 秋山, 敏男

Search repository
八木沢, 功

× 八木沢, 功

ja 八木沢, 功

Search repository
能勢, 健嗣

× 能勢, 健嗣

ja 能勢, 健嗣

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Two feeding experiments were conducted in freshwater for 6 weeks to determine optimum levels of dietary protein and fat using fingerling chum salmon (mean body weight of 0.9 g) at 9.4°C and 16.3°C. In all cases, growth rate and feed efficiency increased and feeding rate declined, as dietary protein level increased from 23 to 47%. As dietary fat level (5, 10 and 14%) increased, feed efficiency improved and feeding rate dropped at both water temperatures. The fat levels showed no significant effect on growth rate at 9.4 °C, while the maximum growth rate was attained with 10% fat level at 16.3 °C. Thus, dietary fat requirements were considered to be 5 and 10% at 9.4 and 16.3 °C, respectively. Water temperature did not affect the protein requirement and the protein requirement at both water temperatures was estimated to be 43% with . 5% fat and 38% with 10% fat, based on body protein gain.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 体重約0.9gのシロザケ稚魚をエーテルで脱脂した北洋魚粉並びに粉末油脂(タラ肝油)を主成分とする飼料を用いて,水温9.4℃および16.3℃で6週間飼育し,飼料中のたん白質および脂質レベルが生長率,摂餌率,飼料効率,たん白質効率,たん白質増生量および体成分に与える影響を検討した。いずれの水温でも飼料中のたん白質含量の増加に伴ない,摂餌率は減少し,飼料効率および生長率は増加の傾向を示した。また飼料中の脂質レベルの増加により,摂餌率は減少し,飼料効率およびたん白質効率は増加した。生長率については,9.4℃ では脂質レベル間で差は認められなかったものの,16.3℃では脂質レベル10%および14%区は5%区よりも高い生長を示した。体成分に関しては,飼料中のたん白質含量の増加により,体たん白質の若干の増加,体脂質の減少傾向がみられた。また飼料中の脂脂レベルの増加により体脂質は明らかに増加した。たん白増生量の結果から判断して,いずれの水温においても飼料中のたん白質至適添加量は脂質5%レベルでは43%付近,10%レベルでは38%付近であると推定された。また脂質の添加量も9.4℃では5%,16.3℃では10%でほぼ要求を満たすものと考えられた。
言語 ja
bibliographic_information ja : 養殖研究所研究報告
en : Bulletin of National Research Institute of Aquaculture

巻 2, p. 35-42, ページ数 8, 発行日 1981-09
出版者
出版者 養殖研究所
言語 ja
item_10002_source_id_9
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0389-5858
item_10002_source_id_11
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00245945
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 nria_k_2_35
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010250676
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(agriknowledge)
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2024-06-18 03:45:48.054869
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3