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  1. 機関資料
  2. 旧機関資料
  3. 増養殖研究所

カサゴ親魚とその産出仔魚の脂質について

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2007505
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2007505
fb67af4a-38c5-4c2f-b974-992365334427
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-06-18
タイトル
タイトル カサゴ親魚とその産出仔魚の脂質について
言語 ja
タイトル
タイトル Lipids of brood scorpionfish Sebastiscus marmoratus and their larvae
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme UDC
主題 scorpionfish; sebastiscus; wild and cultured fish; lipid content; fatty acid composition
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 metadata only access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_14cb
著者 新間, 脩子

× 新間, 脩子

ja 新間, 脩子

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辻ヶ堂, 諦

× 辻ヶ堂, 諦

ja 辻ヶ堂, 諦

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Lipids were extracted from various tissues of wild (7) and caltured (3) brood scorpionfish and their larvae of which survival activity index (SAI) was determined in the previous paper. Contents of lipids, unsaponifiables and cholesterol, and fatty acid composition were compared to know the relation between SAI and lipid constitution as well as wild and cultured fish. 1. Cultured fish showed higher contents of lipids and cholesterol in flesh and ovaries than wild fish, but no significant differences in liver and fatty tissue abdominal were observed between two groups, due to wide variation among the individual fish. 2. Of the larvae from wild or cultured brood fish, lipid content (wet tissue), and unsaponifiables of the oil were 3.3±1.0% and 168±14 mg/g in the former, and 2.6±1.0% and 267±73 mg/g in the later, respectively. 3. In fatty acid composition of the brood fish lipids, ovaries contained the highest amounts (14.1±2.8% in wild and 15.1±0.7% in cultured) of 22: 6 acid and was followed by flesh, fatty tissue, and liver in the order. Of the wild fish 22: 6 acid was 1.7±0.8% in liver and 12.3±3.3% in larvae, while of the cultured fish 4.9+0.96% in liver and 5.5±4.5% in larvae. 4. No significant correlation was observed between contents of any fatty acids in brood fish lipids and SAI of their larvae, but statistically significant (p<0.05) correlation coefficient (r=0.83, n=7) was obtained between cholesterol contents of abdominal fatty tissue lipids of the brood fish and SAI of the larvae.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 天然および養成カサゴ親魚の胴肉,肝臓,腹腔内脂肪,卵巣およびその産出仔魚の脂質について,脂質含量,不鹼化物含量,コレステロール含量,脂肪酸組成について分析し,次の結果を得た。1. 脂質含量は胴肉では天然親魚が2.6±0.7%,養成親魚が5.1±1.2%,卵巣では天然魚5.4±1.4%,養成魚8.9±0.7%といずれも養成魚が高かった。肝臓では天然魚30.2±7.9%,養成魚32.7±3.8%,腹腔内脂肪では,73.8±4.0%,65.5±5.1%,仔魚では3.3±1.1%,2.6±1.0%と両者ほとんど差がなかった。2. 不鹼化物含量は仔魚がもっとも高く,天然魚では油中16.8±1.4%,養成魚は26.7±7.3%で養成魚が高かった。3. コレステロール含量は肝臓が最も高く,天然魚は組織 100g中 730±239mg,養成魚は 1177±304mg であった。4. 天然魚の腹腔内脂肪中のコレステロール含量と仔魚の SAIとの間に5%の水準(r=0.8305,n=7)で有意相関がみられた。5. カサゴ親魚の脂肪酸組成においては,卵巣,胴肉,腹腔内脂肪,肝臓の順に高度不飽和酸量が高く,肝臓における22:6酸量は天然魚では1.7±0.8%,養成魚では4.9±0.96%であった。6. 産出仔魚の脂肪酸組成における22:6酸量は天然魚では12.3±3.3%,養成魚では5.5±4.5%と著るしい差がみられた。7. 各組織の脂肪酸組成においては,特定の脂肪酸量とSAI との間には関係はないものと思われた。
言語 ja
bibliographic_information ja : 養殖研究所研究報告
en : Bulletin of National Research Institute of Aquaculture

巻 4, p. 9-19, ページ数 11, 発行日 1983-07
出版者
出版者 養殖研究所
言語 ja
item_10002_source_id_9
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0389-5858
item_10002_source_id_11
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00245945
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 nria_k_4_9
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010282447
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(agriknowledge)
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Ver.1 2024-06-18 03:46:17.559163
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