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  1. 機関資料
  2. 旧機関資料
  3. 増養殖研究所

5品種のコイの体成分について

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2007536
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2007536
90f1d6b8-b278-45b3-a01c-6235d6cd65b9
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-06-18
タイトル
タイトル 5品種のコイの体成分について
言語 ja
タイトル
タイトル Comparison of Proximate Composition among the Five Races of Common Carp, Cyprinus carpio
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 carp; body composition; carp races
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 metadata only access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_14cb
著者 新間, 脩子

× 新間, 脩子

ja 新間, 脩子

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佐藤, 良三

× 佐藤, 良三

ja 佐藤, 良三

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Carp fingerlings from five races, Mirror, Scaly-German, Yamato-Suwa, Yamato-Saku, and Wild, were raised on a commercial feed from August to February in indoor aquaria supplied with 25℃ heated well water and also in outdoor ponds with running well water which temperature was fluctuated from 13 to 18.5℃ by seasons. Order of the body weight gain of fish kept in indoor aquaria was Mirror>Scaly-German Yamato-Suwa>Yamato-Saku>Wild. The fish samples for analyses were taken from each group in October, December and February. After making homogeneous pooled samples, proximate analysis was carried out. Although the proximate composition of these five races were not significantly different from each other, the mean of moisture content of Mirror carp reared in indoor aquarium was the highest. Correlation between moisture content and crude fat conten in five races was Moisture (%)=82.1-1.0X. (n=30, r =- 0.92, p<0.01) X=crude fat content.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 5品種のコイの体成分を比較検討する目的で,25℃調温水の屋内水槽で,6ヶ月間配合飼料給餌による飼育を行った。その飼育魚および屋外池(13~18.5℃)飼育魚の全魚体の一般成分を分析した。1. 体重の増加はカガミ>ヤマト諏訪ミウロコ>ヤマト佐久>野生の順であった。2. 5品種間の一般成分の差は極めて少なかったが,カガミは蛋白質および粗脂肪含量が低く,水分含量が高い傾向が認められた。3. コイの全魚体の水分含量(Y)と粗脂肪含量(x)との間に,Y=82.1-1.0x(r=ー0.92)の回帰直線式が得られ,有意水準1%で負の相関が認められた。4. 脂質成分組成には,5品種間でとくに大きな差は認められなかった。
言語 ja
bibliographic_information ja : 養殖研究所研究報告
en : Bulletin of National Research Institute of Aquaculture

巻 7, p. 37-43, ページ数 7, 発行日 1985-03
出版者
出版者 養殖研究所
言語 ja
item_10002_source_id_9
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0389-5858
item_10002_source_id_11
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00245945
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 nria_k_7_37
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010320661
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(agriknowledge)
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Ver.1 2024-06-18 03:47:03.506461
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