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アイテム
ヒラメ稚魚による数種のタンパク質中のアミノ酸のみかけの利用率
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2007664
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/20076642edbdc33-5371-4199-9ac8-bf9d21ec39cc
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||
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公開日 | 2024-06-18 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | ヒラメ稚魚による数種のタンパク質中のアミノ酸のみかけの利用率 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Apparent Availabilities of Amino Acids from Several Protein Sources for Fingerling Japanese Flounder | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | alternative protein sources; amino acid availability; Paralichthys olivaceus; protein digestibility | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||
アクセス権 | metadata only access | |||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_14cb | |||||||||||
著者 |
山本, 剛史
× 山本, 剛史
× 鵜沼, 辰哉
× 秋山, 敏男
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | Apparent availabilities of amino acids from white fish meal (FM), defatted soybean meal (SBM), malt protein flour (MPF), and corn gluten meal (CGM) were determined for fingerling Japanese flounder Paralichthys olivaceus. Test diets each containing one of the four protein sources at approximately 40% crude protein level were fed to groups of twenty fish (mean weight; 25g). Fish were stocked at 20℃ in a conical tank designed for fecal collection, Apparent protein digestibility (APD) and amino acid availability (AAAA) were determined by an indirect method. The APD and the mean AAAA of each protein source were similar: 91 and 94% for FM; 80 and 81% for SBM; 69 and 71% for MPF; and 42 and 46% for CGM. The individual AAAA of FM were similar and almost approximated the APD, while intravariations of the AAAA for the three plant protein sources were larger than that for FM. These results suggest that Japanese flounder does not utilize protein and amino acids from plant protein sources as effectively as from FM. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | ヒラメ稚魚による北洋魚粉(FM),大豆油粕(SBM),麦芽たん白(MPF)およびコーングルテン(CGM)に含まれるアミノ酸のみかけの利用率を測定した。平均体重25gのヒラメ20尾を採糞用水槽に収容し,タンパク質源として上記原料を単独に含む飼料(粗タンパク質40%)を給与し,水温20℃下で糞を採取した。利用率は酸化クロムを指標物質とした間接法により求めた。タンパク質の消化率は,FMが91%,SBMが80%,MPFが69%,CGMが42%であった。FMの個々のアミノ酸の利用率はタンパク質の消化率に近似したが,植物性原料のそれらの偏差はFMに比べ大きかった。MPFではヒスチジン,CGMではスレオニンの利用率が最も低かった。これらの結果から,ヒラメでは植物性原料の利用率がニジマスより低く,特にCGMはヒラメ稚魚飼料のタンパク質源としては適当ではないことが示唆された。 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
bibliographic_information |
ja : 養殖研究所研究報告 en : Bulletin of National Research Institute of Aquaculture 巻 27, p. 27-35, ページ数 9, 発行日 1998-03 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 養殖研究所 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
item_10002_source_id_9 | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 0389-5858 | |||||||||||
item_10002_source_id_11 | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
収録物識別子 | AN00245945 | |||||||||||
情報源 | ||||||||||||
識別子タイプ | Local | |||||||||||
関連識別子 | nria_k_27_27 | |||||||||||
関連サイト | ||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010571939 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
関連名称 | 日本農学文献記事索引(agriknowledge) |