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  1. 機関資料
  2. 旧機関資料
  3. 増養殖研究所

英虞湾真珠漁場におけるアコヤガイの栄養環境について

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2009101
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2009101
edaab4c8-fd01-4d72-9a17-25956cd262ae
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-06-27
タイトル
タイトル 英虞湾真珠漁場におけるアコヤガイの栄養環境について
言語 ja
タイトル
タイトル Nutritional environment for pearl oyster, Pinctada fucata (Gould) in pearl cultured ground, Ago Bay
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 metadata only access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_14cb
著者 伊藤, 克彦

× 伊藤, 克彦

WEKO 3305

en Ito, Katsuhiko

ja 伊藤, 克彦

ja-Kana イトウ, カツヒコ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 懸濁物量と色素量は季節的に著しく変化したが,懸濁物中の粒状有機物量は年間を通して1mg/ℓ 前後であり,懸濁物の濃度変化は殆ど無機成分に左右されていた。懸濁物中の炭素と窒素の含有率はそれぞれ10~20%C,1~3.5%Nであり,C/Nは深さによる差がなく6.2~10の範囲にあった。色素指標は2.5~4.0の間にあり高い基礎生産力を示唆していた。アコヤガイによる懸濁物の同化効率は0~66%の範囲で変化し,懸濁物中の灰分含有率と関係があるが,濃度との関係は明らかではない。
アコヤガイの代謝量,成長量,懸濁物濃度ならびに炭素含有率などに基づく貝の日間濾水量の試算値と既報の濾水率との比較,粒状有機物濃度ならびに色素指標による高生産力の示唆などから,英虞湾真珠漁場の栄養環境は基礎生産量と貝によるSSの一時消費量とがつり合った状態下にあると推定された。
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 It was investigated on the nutritional environment to the pearl oysters in Ago Bay from seasonal changes of suspended substances (SS), phyto-pigments, particulate organic substances (POS) and assimilation efficiencies in 1976 to 1977. SS and phyto-pigments (chlorophyll a + pheophytin) changed remarkablly, but POS was approximately 1 mg/l throughout the year. Therefor, the seasonal changes of SS almost depended on the inorganic matters.
Carbon and nitrogen contents, and C/N atomic ratios of SS seasonally changed within the range of 10 to 20 % C, 1 to 3.5 % N and 6.2 to 10 respectively. D430/D665 values in phyto-pigments varied within 2.5 to 4 which suggest high primary production. The assimilation efficiency by the oysters related to the ash contents of SS. The filtration rate was calculated from the growth, the metabolism and the assimilation rate, SS concentratration and carbon contents in SS.
It was estimated that the nutritional environment for the oyster ground is of the equibrium between the primary production and the consumption of SS by pearl oysters, judging from the difference between the filtration rate calculated and the actual measurements and the seasonal variation of POS and D430/D665 values.
言語 en
書誌情報 ja : 国立真珠研究所報告
en : Bulletin of the National Pearl Research Laboratory

巻 22, p. 2363-2381, ページ数 19, 発行日 1978-08-05
出版者
出版者 国立真珠研究所
言語 ja
出版者
出版者 National Pearl Research Laboratory
言語 en
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00091717
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 pearl_k_2363
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://jp-pearl.com/wp-content/uploads/2018/07/houkoku022.pdf#004
言語 ja
関連名称 日本真珠振興会Archive
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Ver.1 2024-06-27 02:06:34.628983
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