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アイテム
英虞湾真珠漁場におけるアコヤガイのへい死について
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2009102
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2009102b73b0402-2ca1-4842-968e-3b3fc219a1f3
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2024-06-27 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 英虞湾真珠漁場におけるアコヤガイのへい死について | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Mortality of pearl oyster Pinctada fucata (Gould) in pearl cultured ground, Ago Bay | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
アクセス権 | ||||||
アクセス権 | metadata only access | |||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_14cb | |||||
著者 |
伊藤, 克彦
× 伊藤, 克彦× 水本, 三朗 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 英虞湾多徳島地先で1974年~1977年の4年間にわたり養殖深度を異にしたアコヤガイ(1~3年生母貝)のへい死を調査し,その原因について解析した。 環境条件として平年水温からの偏りとしての水温変化,海水の比重,溶存酸素量,降水量を観測した。また,貝の条件として IW/MW 比,軟体部中の炭素含有率,へい死した貝殻内面への寄生虫による損傷率を調べた。 深さにともなう水温の変化幅は深くなるにつれて徐々に小さくなるが,その変化の傾向は類似していた。比重は深さと共にその変化は安定していた。隔年の主なへい死は,季節的には産卵期を中心に出現し,炭素含有率の激減する時期にほぼ一致していた。産卵期以外に出現したへい死貝の殆どすべての殻内面には寄生虫による損傷痕が認められた。 アコヤガイ母貝のへい死は主に寄生虫による寄生,水温変動および低比重海水の出現頻度などの環境諸条件と貝の衰弱要因としての産卵活動とが相互に結合した結果が現れたと結論づけられる。 |
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言語 | ja | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | It was determined the mortality of pearl oyster Pinctada fucata cultured at the different depths, Tatokujima station in Ago Bay, 1974 to 1977. On the environmental conditions, seasonal deviations of water temperature and specific gravity and dissolved oxygen contents were observed at 0, 2, 5 and 7 meter depths. Seasonal changes of internal organs: wet flesh weight ratio, carbon contents in the flesh and the infection rate of shell inside by the parasite Polydora ciliata were measured. Seasonal deviations of the water temperature at each depths were similar with each others, but of the specific gravity became more stable with depth deeper. The mortality of the pearl oyster seasonally had appearance during the breeding periods and was corresponded with the rapid decrease of carbon contents. The shell inside of the oyster died except on the breeding season was almost all infected by the parasite. The difference of the mortality between the oysters cultured at the various depths and in each years examined, was related with the water temperature and the specific gravity, their degrees of the seasonal deviations, and the infection rates under the weakenned condition by their spawning. It was concluded that the death of the pearl oyster resulted from the combined effects of the environmental conditions on the oysters which were weakenned by their spawning. |
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言語 | en | |||||
書誌情報 |
ja : 国立真珠研究所報告 en : Bulletin of the National Pearl Research Laboratory 巻 22, p. 2383-2404, ページ数 22, 発行日 1978-08-05 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 国立真珠研究所 | |||||
言語 | ja | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | National Pearl Research Laboratory | |||||
言語 | en | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00091717 | |||||
情報源 | ||||||
識別子タイプ | Local | |||||
関連識別子 | pearl_k_2383 | |||||
関連サイト | ||||||
識別子タイプ | URI | |||||
関連識別子 | https://jp-pearl.com/wp-content/uploads/2018/07/houkoku022.pdf#005 | |||||
言語 | ja | |||||
関連名称 | 日本真珠振興会Archive |