WEKO3
アイテム
高鮮度冷凍クジラ肉の解凍方法の開発
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010447
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/201044726d4ddc9-8b0e-4567-bf79-0d6ba9dcf954
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
||
![]() |
Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2024-08-06 | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | 高鮮度冷凍クジラ肉の解凍方法の開発 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||
タイトル | Development of Thawing Method for Frozen Whale Meat with High Concentration of ATP | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||
資源タイプ | journal article | |||||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||||||||
著者 |
村田, 裕子
× 村田, 裕子× 荻原, 光仁
× 舟橋, 均
× 上野, 久美子
× 岡﨑, 惠美子× 木村, 郁夫× 福田, 裕 |
|||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | Frozen whale meat, which was frozen before rigor mortis, contains a high oncentration of ATP. Such frozen whale meat contracts by using ATP as energy when it thaws, thus the quality of the meat declines. In this study, a method of thawing frozen whale meat with a high concentration of ATP was examined. Frozen whale meat with more than 60% of ATP was stored at -1~ -15˚C for 1~10days before thawing. ATP% and pH of the meat before and after thawing, and volume of drip after thawing, were determined. After storage at -3~ -5˚C for 3~10days, the ATP% of the frozen meat was less than 10% and the volume of drip from quick thawed meat was less than 10%. Pre-treatment under frozen storage at a high-temperature close to 0˚C before quick thawing was a suitable thawing condition for frozen whale meat with a high concentration of ATP. | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | 高 ATP含量の冷凍クジラ肉の解凍方法について 検討を行った。解凍前に-5℃で保管した場合は 10 日間で ATP%が 60%から 10%以下まで低下した。 -3℃保管では 2日目に ATP含量が 70%から 10% 以下まで低下し急速解凍後のドリップの流出も 5%以下に抑えることができた。このことから, 5 ~-3℃の温度帯での保管処理により ATPを3~ 10日間で低下させ,急速解凍時のドリップの流出 および解凍硬直を抑制し 食味の良い解凍クジラ 肉を得る条件を明らかにした。 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | ||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||||
内容記述 | ファイル名末尾が”_abs_j”のファイルは和文要旨 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 水産技術 en : Journal of fisheries technology 巻 1, 号 1, p. 37-41, ページ数 5, 発行日 2008-09 |
|||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | 水産総合研究センター | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||
出版者 | Japan Fisheries Research Agency | |||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 1883-2253 | |||||||||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AA12359338 | |||||||||||||||||||||||
情報源 | ||||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | Local | |||||||||||||||||||||||
関連識別子 | fra_t_1_1_37 | |||||||||||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010781753 | |||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||
関連名称 | 日本農学文献記事索引(AgriKnowledge) | |||||||||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |