Item type |
学術雑誌論文 / Journal Article(1) |
公開日 |
2024-08-06 |
タイトル |
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タイトル |
発酵原料としての利用を視野とした海藻草類の収集と成分調査 |
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言語 |
ja |
タイトル |
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タイトル |
Collection and Component Analysis of Aquatic Plants with a Scope for Fermentative Utilization |
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言語 |
en |
言語 |
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言語 |
jpn |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
journal article |
アクセス権 |
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アクセス権 |
open access |
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アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
著者 |
三好, 達夫
内田, 基晴
金庭, 正樹
吉田, 吾郎
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抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
A total of 107 samples of aquatic plants including 86 seaweeds, 17 seagrasses, one freshwater plant, and three microalgae were collected, and their biochemical components were analyzed with physical properties related with pretreatment and processing. For the component analysis, proximate and sugar analysis were conducted with a scope to promote fermentative utilization of aquatic plants. Mean value of moisture was 87.2%, and proximate components on dry basis were 16.2% protein, 56.1% carbohydrate, 1.8% lipid, 25.5% ash, and 43.5% dietary fiber, respectively. Macroalgae, seagrass and freshwater plants were rich in carbohydrate (57.0%), while microalgae were rich in protein (48.2%) and lipid (7.9%). Mean values of total and reducing sugars quantified based on colorimetric methods for acid and enzymatic hydrolysate of all 107 samples were 33.1% and 10.6%, respectively, while the total sugars in red algae were 41.2% on average and the highest among the groups. Mean values of sugar components were 7.3% for glucose, 5.7% for galactose, and 3.7% for mannitol/mannose, respectively, for acid hydrolysate of all 107 samples. The sum of glucose and galactose, both suitable substrates for microbial fermentation, was 12.8% for all 107 samples, while that of red algae was 30.4%, the highest among the seaweed groups. This suggests the highest quantity of fermentation products such as ethanol will be obtained from red algae. |
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言語 |
en |
抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
水圏植物の有効利用に資するため,水圏植物試料 107点を収集し,前処理特性調査と成分調査を行った。試料の一般成分は,平均でタンパク質 16.2%(乾物),炭水化物 56.1%,脂質 1.8%,灰分 25.5%,食物繊維 43.5%,比色法による糖質分析では,全糖量 33.1%,還元糖量10.6% であった。酸加水分解 - ガスクロ法で調べた構成糖は,グルコース(7.3%),ガラクトース(5.7%)が多く,これら 2 者の合計値は,大型藻類平均 12.8% に対し,紅藻類が 30.4% と高い値を示した。酸・酵素分解 - 酵素法による糖分析でも,グルコースおよびガラクトースの合計値が高いのは紅藻類 22.4% であった。糖化処理を伴ったエタノール発酵(複発酵)を行った場合,紅藻類からのエタノール収量が最も高くなると推定された。 |
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言語 |
ja |
書誌情報 |
ja : 水産技術
en : Journal of fisheries technology
巻 6,
号 1,
p. 109-124,
ページ数 16,
発行日 2013-10
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出版者 |
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出版者 |
水産総合研究センター |
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言語 |
ja |
出版者 |
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出版者 |
Japan Fisheries Research Agency |
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言語 |
en |
ISSN |
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収録物識別子タイプ |
PISSN |
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収録物識別子 |
1883-2253 |
書誌レコードID |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AA12359338 |
情報源 |
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識別子タイプ |
Local |
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関連識別子 |
fra_t_6_1_109 |
関連サイト |
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識別子タイプ |
URI |
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関連識別子 |
https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010870183 |
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言語 |
ja |
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関連名称 |
日本農学文献記事索引(AgriKnowledge) |
著者版フラグ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |