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  1. 水産研究・教育機構出版物
  2. 水産技術
  3. 第6巻

発酵原料としての利用を視野とした海藻草類の収集と成分調査

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010550
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010550
3737f7e7-14aa-413d-b8d1-f4bfd5c17c4f
名前 / ファイル ライセンス アクション
fra_t_6_1_109.pdf fra_t_6_1_109.pdf
license.icon
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2024-08-06
タイトル
タイトル 発酵原料としての利用を視野とした海藻草類の収集と成分調査
言語 ja
タイトル
タイトル Collection and Component Analysis of Aquatic Plants with a Scope for Fermentative Utilization
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 三好, 達夫

× 三好, 達夫

ja 三好, 達夫

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内田, 基晴

× 内田, 基晴

ja 内田, 基晴

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金庭, 正樹

× 金庭, 正樹

ja 金庭, 正樹

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吉田, 吾郎

× 吉田, 吾郎

ja 吉田, 吾郎

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 A total of 107 samples of aquatic plants including 86 seaweeds, 17 seagrasses, one freshwater plant, and three microalgae were collected, and their biochemical components were analyzed with physical properties related with pretreatment and processing. For the component analysis, proximate and sugar analysis were conducted with a scope to promote fermentative utilization of aquatic plants. Mean value of moisture was 87.2%, and proximate components on dry basis were 16.2% protein, 56.1% carbohydrate, 1.8% lipid, 25.5% ash, and 43.5% dietary fiber, respectively. Macroalgae, seagrass and freshwater plants were rich in carbohydrate (57.0%), while microalgae were rich in protein (48.2%) and lipid (7.9%). Mean values of total and reducing sugars quantified based on colorimetric methods for acid and enzymatic hydrolysate of all 107 samples were 33.1% and 10.6%, respectively, while the total sugars in red algae were 41.2% on average and the highest among the groups. Mean values of sugar components were 7.3% for glucose, 5.7% for galactose, and 3.7% for mannitol/mannose, respectively, for acid hydrolysate of all 107 samples. The sum of glucose and galactose, both suitable substrates for microbial fermentation, was 12.8% for all 107 samples, while that of red algae was 30.4%, the highest among the seaweed groups. This suggests the highest quantity of fermentation products such as ethanol will be obtained from red algae.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 水圏植物の有効利用に資するため,水圏植物試料 107点を収集し,前処理特性調査と成分調査を行った。試料の一般成分は,平均でタンパク質 16.2%(乾物),炭水化物 56.1%,脂質 1.8%,灰分 25.5%,食物繊維 43.5%,比色法による糖質分析では,全糖量 33.1%,還元糖量10.6% であった。酸加水分解 - ガスクロ法で調べた構成糖は,グルコース(7.3%),ガラクトース(5.7%)が多く,これら 2 者の合計値は,大型藻類平均 12.8% に対し,紅藻類が 30.4% と高い値を示した。酸・酵素分解 - 酵素法による糖分析でも,グルコースおよびガラクトースの合計値が高いのは紅藻類 22.4% であった。糖化処理を伴ったエタノール発酵(複発酵)を行った場合,紅藻類からのエタノール収量が最も高くなると推定された。
言語 ja
書誌情報 ja : 水産技術
en : Journal of fisheries technology

巻 6, 号 1, p. 109-124, ページ数 16, 発行日 2013-10
出版者
出版者 水産総合研究センター
言語 ja
出版者
出版者 Japan Fisheries Research Agency
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 1883-2253
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12359338
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 fra_t_6_1_109
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010870183
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(AgriKnowledge)
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2024-08-06 09:06:00.548499
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