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アイテム
サケの耳石温度標識パターンを増やすための標識時間の短縮
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010561
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/20105611db26872-d1ce-4f40-8153-f1ddb6fe1c82
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||||||||||||
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公開日 | 2024-08-06 | |||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||
タイトル | サケの耳石温度標識パターンを増やすための標識時間の短縮 | |||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||
タイトル | Shortening of marking time to increase otolith thermal marking pattern of chum salmon (Oncorhynchus keta)released from hatcheries | |||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||
主題 | サケ; 耳石標識; 標識パターン; 大量標識放流 | |||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||
資源タイプ | journal article | |||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||
著者 |
宮内, 康行
× 宮内, 康行
× 江田, 幸玄
× 平間, 美信
× 岡本, 康孝
× 大貫, 努
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抄録 | ||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||
内容記述 | Thermal otolith marking is an effective tool to identify the origin of anadromous salmon released from hatcheries. The otolith is thermally marked by abrupt changes in water temperature (3–4 ℃) during incubation. The marking time required for creating one ring is at least 24 h (cooling for 12 h and warming for 12 h). The number of available marking patterns is limited because the window of marking is less than two weeks for the eyed-egg stage. In order to increase otolith marking patterns, we conducted laboratory experiments to shorten the marking time. Our experiments confirmed that a clear marking ring was created within 12 h (cooling for 3 h and warming for 8 h at least) in the otolith of chum salmon (Oncorhynchus keta) during the eyed-egg stage. By using this method, various marking patterns were created in the otolith of fish, even at hatcheries where the marking period was restricted because of relatively high water temperatures during incubation. | |||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||
内容記述 | 耳石温度標識はサケの起源を識別するのに有効な方法である。耳石にふ化する前に急激な水温変化(3-4°C)を与えると標識リングが形成される。従来,標識リングを形成するには最短で 24 時間(冷却と通常水温管理が12 時間ずつ)が必要であり,標識可能期間も 2 週間以内であることから,利用可能な標識パターン数は限られていた。そこで,標識パターンを増やすため,標識に必要な時間の短縮を試みた。その結果,12 時間程度(冷却が 3 時間,通常水管理が 8 時間以上)で識別可能な標識リングを作ることができた。この方法により,標識可能期間が短い高水温のふ化場でも標識パターンの増加が可能と考えられた。 | |||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 水産技術 en : Journal of fisheries technology 巻 7, 号 2, p. 89-95, ページ数 7, 発行日 2015-03 |
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出版者 | ||||||||||||||||
出版者 | 水産総合研究センター | |||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||
出版者 | Japan Fisheries Research Agency | |||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||
収録物識別子 | 1883-2253 | |||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||
収録物識別子 | AA12359338 | |||||||||||||||
情報源 | ||||||||||||||||
識別子タイプ | Local | |||||||||||||||
関連識別子 | fra_t_7_2_89 | |||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010892298 | |||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||
関連名称 | 日本農学文献記事索引(AgriKnowledge) | |||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |