WEKO3
アイテム
千歳川を降河するふ化場産および野生産サケ稚魚の栄養状態
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010577
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010577977ef033-5d86-40f5-810b-0ce14c06a06a
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2024-08-06 | |||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||
タイトル | 千歳川を降河するふ化場産および野生産サケ稚魚の栄養状態 | |||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||
タイトル | Nutritional condition of hatchery and wild chum salmon Oncorhynchus keta fry migrating down the Chitose River | |||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||
主題 | ふ化場魚; 野生魚; 千歳川; 栄養状態 | |||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||
資源タイプ | journal article | |||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||||
著者 |
清水, 智仁
× 清水, 智仁
× 伴, 真俊
× 宮内, 康行
× 梅田, 勝博
× 中尾, 勝哉
× 藤井, 真
× 真山, 紘
|
|||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||
内容記述 | The aim of this study was to compare the nutritional condition of hatchery-reared and wild chum salmon Oncorhynchus keta fry migrating down the Chitose River in Hokkaido, Japan. A total of 30,300,000 otolith-marked fry were released into the Chitose River from the Chitose Field Station during March and April 2013. A total of 186 chum salmon fry were subsequently captured downstream using net traps between April and June. The captured specimens included 56 hatchery-reared and 122 wild fry. Most of the hatchery-reared fry were captured shortly after being released in mid-April, while wild fish were captured throughout the sampling period with a peak in late May. The captured hatchery-reared fry were larger than the wild fish, but the condition factor, liver weight index and triglyceride content for the captured fry did not differ significantly between the hatchery-reared and wild fry. While the glycogen content of hatchery-reared fry was very high before they were released, these levels had decreased markedly compared to wild fry by the time of capture. The findings suggest that the hatchery-reared fish were under considerable nutritional stress in the river, but their nutritional condition did not threaten their survival. | |||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||
内容記述 | 2013 年 3 ~ 4 月に千歳川へ放流されたふ化場産サケ稚魚と,野生サケ稚魚の栄養状態を比較した。4 ~ 6 月に,放流地点から 60 km 下流に設置したトラップで 186匹の稚魚を採捕した。野生魚には,卵黄の吸収を終えていない浮上直後の個体が含まれていた。放流魚の体サイズは,野生魚より大きいが,肝臓重量指数,トリグリセリド含量は,放流魚と野生魚の間に有意差はなかった。放流魚のグリコーゲン含有量は,放流前に高く、放流後は河川内で短期間に減少し,卵黄の吸収を終えた野生魚のグリコーゲン値とほぼ同等となった。一方、魚体のトリグリセリド含量は大部分の採捕魚で 0.3% 以上を示し,放流魚は生存可能な状態と判断された。 | |||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 水産技術 en : Journal of fisheries technology 巻 8, 号 2, p. 89-94, ページ数 6, 発行日 2016-03 |
|||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||
出版者 | 水産総合研究センター | |||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||
出版者 | Japan Fisheries Research Agency | |||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||
収録物識別子 | 1883-2253 | |||||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||
収録物識別子 | AA12359338 | |||||||||||||||||||
情報源 | ||||||||||||||||||||
識別子タイプ | Local | |||||||||||||||||||
関連識別子 | fra_t_8_2_89 | |||||||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010902672 | |||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||
関連名称 | 日本農学文献記事索引(AgriKnowledge) | |||||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |