WEKO3
アイテム
海藻の乳酸発酵に関する研究
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010819
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010819bad6988f-0999-4a29-a32d-56fde50475ee
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||
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公開日 | 2024-10-02 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | 海藻の乳酸発酵に関する研究 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Studies on lactic acid fermentation of seaweed | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Fermentation; Seaweed; Lactic acid bacteria; Lactobacillus brevis; Undaria pinnatifida | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||
著者 |
内田, 基晴
× 内田, 基晴
WEKO
1176
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | Marine bio-resources have been utilized mostly by catch by mankind. In future, however, the marine bio-resources are expected to be highly utilized by developing novel fi sh culture skills and food processing techniques. Fermentation skills are greatly contributing to food producing and processing industries today. However, most fermented products are terrestrial origin and marine origin products are quite limited. Especially, a skill to ferment algal materials (plant materials of marine origin) has never been developed in the field of fisheries industry. The author firstly developed a skill to perform a lactic acid fermentation of seaweed. The following is a summary of the results obtained by the present study. 1) Lactobacillus brevis strain B5201, Debaryomyces hansenii var. hansenii strain Y5201, and Candida zeylanoides-related strain strain Y5206 were isolated as predominant microorganisms in a fermented material of Ulva spp. fronds. 2) A skill to perform lactic acid fermentation of seaweed was developed by a combinational use of cellulase and starter microorganisms that are composed of the above three isolates. Production of single cell products at high effi ciency from algal frond tissue was observed during the fermentation of Undaria pinnatifi da. 3) PCR-methods to estimate the predominance of the microorganisms added as a starter to cultures for seaweed fermentation were developed. L. brevis strain B5201 could be detected by use of a species-specifi c primer set targeted for 16S rRNA gene. Yeast strains Y5201 and Y5206 could be detected by use of an arbitrary synthesized primer OPA-3 and PCR-RAPD method. 4) Single use of lactic acid bacteria as a starter was eff ective for preventing the growth of contaminant microorganisms, while single use of yeast was not eff ective. Lactic acid bacteria having homo-type fermentation such as Lactobacillus plantarum and Lactobacillus casei showed high predominating ability as well as L. brevis in fermentation cultures of U. pinnatifi da. 5) Dietary eff ect of fermented products of U. pinnatifi da (marine silage) was demonstrated by rearing trials with young pearl oyster Pinctada fucata martensii. 6) Reduction of triacylglycerol concentration in serum and liver was observed for rats fed the diet supplemented the fermented Undaria product at 10 % level for three weeks, suggesting possible utilizations of fermented materials of seaweed as new food items. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | 我々の身の回りには,古くから発酵技術を利用した様々な食品が溢れており,食卓を豊かに彩るとともにヒトの健康維持にも貢献している。しかし,これら発酵食品のほとんどは,陸上の生物素材から作り出されたものであり,海洋由来の生物素材,特に海洋系の植物性素材(藻類)を利用した発酵食品は,皆無といってよい。食糧生産という分野に広げてみても,農業分野では堆肥技術,畜産分野ではサイレージ技術といった発酵を利用して食糧生産に結びつける技術が陸上一次産業では存在するのに対し,水産分野では類似の技術がない。これらの理由として,これまで藻類の発酵技術が食品・食料分野でほとんど開発されてこなかったことを指摘できる。本研究では,海洋系の植物性素材の代表ともいえる海藻を乳酸発酵させる技術及びこれをさらに発展させた単細胞化・乳酸発酵させる技術を初めて開発するとともに,これにより得られる海藻発酵素材の水産餌飼料としての有用性及び食料として利用された場合の脂質代謝改善作用の効能を明らかにし,海藻資源の新しい利用法の可能性を示した。本論文の構成は次の通りである。第1章での序論に続き,第2章では,実験室で偶然得られたアオサ(Ulva spp.)発酵試料中の微生物相を精査し,それが,特定の乳酸菌・酵母が優占して達成されるアルコール発酵を伴った乳酸発酵であることを明らかにした。また,セルラーゼによる藻体の糖化処理と組み合わせて,上記で分離された3種類の微生物からなるコンソーシアムをスターターとして添加することで,海藻の種類を選ばず発酵を達成することができることを明らかにした。第3章では,藻体組織の脆弱なワカメを発酵基質として選び,藻体を単細胞化・乳酸発酵させる技術を開発するとともに,その場合の好適な(発酵)培養条件を明らかにした。さらに得られた海藻発酵素材の産業利用を視野に入れ,大量生産技術の検討と長期保存性の確認を行った。第4章では,発酵試料中の微生物相を迅速にモニタリングするために,PCR を用いて乳酸菌,酵母の菌種を迅速に同定する手法を開発した。さらに,このモニタリング手法を用いて,乳酸菌と酵母の組み合わせを変えて投与した場合の発酵成績への影響とスターター使用に適した乳酸菌種を明らかにした。第5章では,海藻発酵素材の水産餌試料素材としての利用に向けて,二枚貝稚貝への飼料的価値を明らかにするとともに,ラット食餌試験により脂質代謝改善作用を有することを明らかにし,健康機能性食品素材としてのポテンシャルを明らかにした。最後に第6章で,今後の研究の発展性にも触れた総合的考察を行った。本研究の成果は,単に一つの素材開発に留まらず,低未利用海藻資源の“マリンサイレージ”という形態での利用,あるいは最終的には“海洋系植物性基質発酵産業”の創出を提案するなど,新しい概念の形成にも結びついた。 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
書誌情報 |
ja : 水産総合研究センター研究報告 en : Bulletin of Fisheries Research Agency 巻 14, p. 21-85, ページ数 65, 発行日 2005-03 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 水産総合研究センター | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 1346-9894 | |||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
収録物識別子 | AA11589591 | |||||||||||
情報源 | ||||||||||||
識別子タイプ | Local | |||||||||||
関連識別子 | fra_k_14_21 | |||||||||||
関連サイト | ||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010721904 | |||||||||||
関連名称 | 日本農学文献記事索引(AgriKnowledge) | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |