WEKO3
アイテム
魚類における卵黄の蓄積・分解・利用機構の解明
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010877
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010877ee408677-6d8c-4c48-becf-58ed82497038
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2024-10-02 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | 魚類における卵黄の蓄積・分解・利用機構の解明 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Accumulation, degradation and utilization of yolk proteins in teleosts. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | teleost; egg; vitellogenin; yolk protein; oocyte maturation | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||
著者 |
松原, 孝博
× 松原, 孝博× 大久保, 信幸
WEKO
1182
× 澤口, 小有美× 玄, 浩一郎
WEKO
495
|
|||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | Vitellogenin (Vg) is the precursor of egg yolk proteins in teleost species. Three forms of Vg genes and their transcripts appear to exist in barfin flounder, mosquitofish, and red seabream consisting of two forms of complete Vg (VgA and VgB) and a smaller Vg lacking a phosvitin domain (PvlVg, VgC). From cDNA sequencing analysis of the Vg gene, we clarified that species belonging to higher taxa, including Acanthopterygii and Paracanthopterygii, express all three forms of VgA, VgB and VgC. Both VgA and VgB cleaved into three classes of yolk proteins: lipovitellin, phosvitin and β’-component when they are incorporated into oocytes. VgA and VgB play distinct roles in the regulation of egg buoyancy in barfin flounder through selective proteolysis of their derivative yolk proteins in oocytes undergoing final oocyte maturation. Involvement of a cathepsin B-like enzyme in this maturation associated proteolysis was demonstrated by protease specification procedures. Measurement of ooplasm pH at different stages of oocyte maturation revealed drastic acidification of the ooplasm accompanied with yolk protein proteolysis and activation of cathepsin B. With respect to oocyte hydration for acquisition of egg buoyancy, cytoplasmic maturation events appear to be controlled by changes in the pH in maturating oocytes. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 水産総合研究センター研究報告 en : Bulletin of Fisheries Research Agency 巻 26, p. 91-97, ページ数 7, 発行日 2008-12 |
|||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 水産総合研究センター | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 1346-9894 | |||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AA11589591 | |||||||||||||||||
情報源 | ||||||||||||||||||
識別子タイプ | Local | |||||||||||||||||
関連識別子 | fra_k_26_91 | |||||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010770097 | |||||||||||||||||
関連名称 | 日本農学文献記事索引(AgriKnowledge) | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |