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  1. 水産研究・教育機構出版物
  2. 水産研究・教育機構研究報告
  3. 第29号

Utilization of Waste porphyra Products as Eco-friendly Feed Ingredients

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010888
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010888
19ccf33e-4519-425b-8d6a-5e6908b40cf8
名前 / ファイル ライセンス アクション
fra_k_29_19.pdf fra_k_29_19.pdf (610.9 KB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-10-02
タイトル
タイトル Utilization of Waste porphyra Products as Eco-friendly Feed Ingredients
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Pagrus major; Porphyra; eco-friendly fish feed; high fat low protein diet; hepatopancreatic enzyme activity
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 杉田, 毅

× 杉田, 毅

WEKO 1941
e-Rad_Researcher 50392907

en Sugita, Tsuyoshi

ja 杉田, 毅

ja-Kana スギタ, ツヨシ

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山本, 剛史

× 山本, 剛史

WEKO 661
e-Rad 60372033

en Yamamoto, Takeshi

ja 山本, 剛史


ja-Kana ヤマモト, タケシ

Search repository
吉松, 隆夫

× 吉松, 隆夫

WEKO 1812
e-Rad_Researcher 10264102

en Yoshimatsu, Takao

ja 吉松, 隆夫

ja-Kana ヨシマツ, タカオ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 We investigated the growth and hepatopancreatic enzyme activities in red sea bream, Pagrus major, fed diets containing waste nori, Porphyra spp. (red algae, purple laver) with different protein to fat ratios. Fingerlings of 10.1 g average body weight were fed for 10 weeks on the optimum fat and protein (11 and 55 %) control diet (CTD) and two higher fat and lower protein (19 and 42 % and 25 and 36 %, respectively) experimental diets (MFD and HFD). All diets were supplemented with 5 % waste nori. Weight gain, specific growth rate and feed efficiency in fish fed the CTD and MFD were higher than those in fish fed the HFD. Plasma total cholesterol, phospholipid, and free fatty acid concentrations and whole body crude fat content were increased as dietary fat level increased, whereas hepatopancreatic lipogenic enzyme activities (glucose-6-phosphate dehydrogenase, 6-phosphogluconate dehydrogenase, NADP-isocitrate dehydrogenase and NADP-malate dehydrogense) were decreased as the dietary fat level increased. Aspartate aminotransferase activity of the MFD group was significantly lower than the activity of the CTD group. These findings suggest that dietary fat content can be increased from 11% to 19% by supplementing 5% waste nori in fingerling red sea bream diets.
言語 en
書誌情報 ja : 水産総合研究センター研究報告
en : Bulletin of Fisheries Research Agency

巻 29, p. 19-27, ページ数 9, 発行日 2010-02
出版者
出版者 水産総合研究センター
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 1346-9894
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11589591
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 fra_k_29_19
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2024-10-03 01:23:53.035572
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