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  1. 水産研究・教育機構出版物
  2. 水産大学校研究報告
  3. 第64巻

鮮魚の流通における品質推定支援モデル

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2012060
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2012060
f4fe05b1-95b3-43dd-a837-0d4e53b987b1
名前 / ファイル ライセンス アクション
fishu_k_64_9.pdf fishu_k_64_9.pdf (2.0 MB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-10-11
タイトル
タイトル 鮮魚の流通における品質推定支援モデル
言語 ja
タイトル
タイトル Quality Estimation Support Models of the Fresh Fish in the Distribution
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Fresh fish; K-value; Color; Quality estimation; Modeling
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 明田川, 雅子

× 明田川, 雅子

WEKO 2838

en Aketagawa, Masako

ja 明田川, 雅子


ja-Kana アケタガワ, マサコ

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中村, 誠

× 中村, 誠

WEKO 1908
e-Rad 40399639

en Nakamura, Makoto

ja 中村, 誠


ja-Kana ナカムラ, マコト

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太田, 博光

× 太田, 博光

WEKO 2651

en Ohta, Hiromitsu

ja 太田, 博光


ja-Kana オオタ, ヒロミツ

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前田, 俊道

× 前田, 俊道

WEKO 1234
e-Rad 20399653

en Maeda, Toshimichi

ja 前田, 俊道


ja-Kana マエダ, トシミチ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Models which ensure accurate non-destructive estimates of the freshness of fish meat (K-value) in real time are proposed to improve quality control and maintain the skill level of distributers of marine products. Six kinds of fish, each differing with respect to the hue of the fish body surface, were used to construct the models. Relationships between fish coloration and K-values from sample acquisition until 72 hours later under refrigeration at -2℃, +2℃, and +6℃ were investigated. A statistical analysis revealed that fish coloration does reflect its K-value, although the strength of the relationship differs by fish species. Three models were designed on the basis of these results, and the usefulness of each model was evaluated. The models are as follows: (1) Model to estimate the K-value of fish meat based on the coloration of the fish body surface (Model 1), (2) Model to predict the K-value of fish meat after several hours for the same fish for which the K-value was estimated with Model 1 (Model 2), and (3) Model to predict the K-value of the fish meat after an arbitrary elapsed time for just-killed fish (Model 3). For all three models, a high estimation accuracy was confirmed, demonstrating their potential usefulness for quality control in the distribution of marine products.
言語 en
書誌情報 ja : 水産大学校研究報告
en : Journal of National Fisheries University

巻 64, 号 1, p. 9-27, ページ数 19, 発行日 2015-12
出版者
出版者 水産大学校
言語 ja
出版者
出版者 National Fisheries University
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0370-9361
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00124678
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 fishu_k_64_9
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010921988
言語 en
関連名称 agriknowledge
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Ver.1 2024-10-15 05:26:29.428544
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