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  1. 水産研究・教育機構出版物
  2. 水産大学校研究報告
  3. 第64巻

ファジィ推論を用いたフグ肉の肉眼鑑別モデルに関する基礎的検討

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2012061
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2012061
01ba758f-b520-4550-b663-e5c4e2ba8ce1
名前 / ファイル ライセンス アクション
fishu_k_64_29.pdf fishu_k_64_29.pdf (1.4 MB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-10-11
タイトル
タイトル ファジィ推論を用いたフグ肉の肉眼鑑別モデルに関する基礎的検討
言語 ja
タイトル
タイトル Visual Discrimination Models of the Dressed Puffers(Migaki)by Skilled Cooks Using Fuzzy Inference
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Dressed puffer; Modeling; Fuzzy inference; Discriminant analysis; Experienced chef
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 鴻上, 健一郎

× 鴻上, 健一郎

en Kogami, Kenichiro

ja 鴻上, 健一郎

ja-Kana コウガミ, ケンイチロウ

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中村, 誠

× 中村, 誠

WEKO 1908
e-Rad 40399639

en Nakamura, Makoto

ja 中村, 誠


ja-Kana ナカムラ, マコト

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太田, 博光

× 太田, 博光

WEKO 2651

en Ohta, Hiromitsu

ja 太田, 博光


ja-Kana オオタ, ヒロミツ

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徳永, 憲洋

× 徳永, 憲洋

WEKO 2848

en Tokunaga, Kazuhiro

ja 徳永, 憲洋


ja-Kana トクナガ, カズヒロ

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前田, 俊道

× 前田, 俊道

WEKO 1234
e-Rad 20399653

en Maeda, Toshimichi

ja 前田, 俊道


ja-Kana マエダ, トシミチ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Experienced puffer fish chefs can quickly distinguish between species and between natural and cultivated fish based on the appearance of dressed puffer fish. This study aims to construct a system of differentiating between puffer fish based on the visual cues used by experienced chefs. The species used were Tiger Puffer (Takifugu rubripes), Purple Puffer (T. porphyreus), Panther Puffer (T. pardalls), Vermiculated Puffer (T. snyderi) and White Chestnut Puffer (Laocephalus wheeleri). Moreover, both natural and cultured Tiger Puffer were used. Ten points on the bodies of the fish were selected to measure color, and color measurements were made up to 72 hours after the specimens were obtained. Next, the color difference (∆E*ab)between two species was calculated. Consequently, it was revealed that from 3 to 10 points are necessary to visually differentiate two species; this was consistent with an explanation provided by an experienced chef prior to the experiment. The results showed that chefs can visually differentiate between fish with extreme precision. We compared two species at a time, as well as all five species at once using discriminant analysis based on the color measurement points. The analysis showed the discrimination rate between two species to be ≥90.2% and the rate among all species to be 90.9%. The discrimination rates obtained had high probability. Finally, in the discrimination model using fuzzy inference, all models were in accordance with the results of inference and species discrimination. Therefore, models based on the visual cues used by chefs are useful in differentiating between puffer fish.
言語 en
書誌情報 ja : 水産大学校研究報告
en : Journal of National Fisheries University

巻 64, 号 1, p. 29-45, ページ数 17, 発行日 2015-12
出版者
出版者 水産大学校
言語 ja
出版者
出版者 National Fisheries University
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0370-9361
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00124678
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 fishu_k_64_29
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010921989
言語 en
関連名称 agriknowledge
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Ver.1 2024-10-15 05:26:34.826240
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