WEKO3
アイテム
カマボコを用いたテンペ様発酵食品に適したRhizopus属菌の選定と製造条件の検討
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2012130
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/201213068d4ed1c-39d2-4e1e-9106-c92db82702e0
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2024-10-11 | |||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | カマボコを用いたテンペ様発酵食品に適したRhizopus属菌の選定と製造条件の検討 | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | Selection of Rhizopus strain and investigation of production condition for kamaboko fermentation like tempe | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||||||
主題 | fermentation; kamaboko (minced product); traditional food technology; Rhizopus strain | |||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||||||||||||||||
著者 |
福田, 翼
× 福田, 翼
WEKO
1237
× 中田, 多恵
× 辰野, 竜平
WEKO
1239
× 古下, 学
WEKO
1235
|
|||||||||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | Kamaboko is a traditional Japanese seafood product. Large amounts of non-standard by products or kamaboko pieces are discarded during preparation. Tempe is a traditional Indonesian foodstuff produced by solid-state fermentation of soybean with Rhizopus strain. We applied the tempe fermentation method to efficiently utilize kamaboko wastes with the aim of obtaining valuable food products. Glucoamylase and acidic protease are important for tempe fermentation. We selected Rhizopus strain for kamaboko fermentation like tempe using glucoamylase activity and acidic protease activity as indexes. Among 13 Rhizopus strains, Rhizopus sp. MKU18 showed the highest acidic protease activity from fermented kamaboko. However, the glucoamylase activity of fermented kamaboko by Rhizopus sp. MKU18 was not detected. Thus, we investigated the effect of a mixture of kamaboko and steamed rice on glucoamylase and acid protease activity by Rhizopus sp. MKU18. Supplementation of kamaboko with steamed rice suppressed acidic protease production, but increased the glucoamylase production (about 17-36 times). The smells of fermented kamaboko are musty and ammonia odors. However, in the case that kamaboko with steamed rice, fermented mixture has pleasant smell. Thus, the method described opens up new avenues for novel fermentation food from the kamaboko with Rhizopus sp. MKU18 like tempe. | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 水産大学校研究報告 en : Journal of National Fisheries University 巻 66, 号 4, p. 221-226, ページ数 6, 発行日 2018-03 |
|||||||||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||||||||
出版者 | 水産大学校 | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||||||||
出版者 | National Fisheries University | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 0370-9361 | |||||||||||||||||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00124678 | |||||||||||||||||||||||||||||
情報源 | ||||||||||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | Local | |||||||||||||||||||||||||||||
関連識別子 | fishu_k_66_221 | |||||||||||||||||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010922425 | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
関連名称 | agriknowledge |