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  1. 水産研究・教育機構出版物
  2. 水産大学校研究報告
  3. 第66巻

カマボコを用いたテンペ様発酵食品に適したRhizopus属菌の選定と製造条件の検討

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2012130
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2012130
68d4ed1c-39d2-4e1e-9106-c92db82702e0
名前 / ファイル ライセンス アクション
fishu_k_66_221.pdf fishu_k_66_221.pdf (711.1 KB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-10-11
タイトル
タイトル カマボコを用いたテンペ様発酵食品に適したRhizopus属菌の選定と製造条件の検討
言語 ja
タイトル
タイトル Selection of Rhizopus strain and investigation of production condition for kamaboko fermentation like tempe
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 fermentation; kamaboko (minced product); traditional food technology; Rhizopus strain
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 福田, 翼

× 福田, 翼

WEKO 1237
e-Rad 80555277

en Fukuda, Tsubasa

ja 福田, 翼


ja-Kana フクダ, ツバサ

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中田, 多恵

× 中田, 多恵

en Nakata, Tae

ja 中田, 多恵

ja-Kana ナカタ, タエ

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辰野, 竜平

× 辰野, 竜平

WEKO 1239
e-Rad 70771872

en Tatsuno, ryohei

ja 辰野, 竜平


ja-Kana タツノ, リョウヘイ

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古下, 学

× 古下, 学

WEKO 1235
e-Rad 40399655

en Furushita, Manabu

ja 古下, 学


ja-Kana フルシタ, マナブ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Kamaboko is a traditional Japanese seafood product. Large amounts of non-standard by products or kamaboko pieces are discarded during preparation. Tempe is a traditional Indonesian foodstuff produced by solid-state fermentation of soybean with Rhizopus strain. We applied the tempe fermentation method to efficiently utilize kamaboko wastes with the aim of obtaining valuable food products. Glucoamylase and acidic protease are important for tempe fermentation. We selected Rhizopus strain for kamaboko fermentation like tempe using glucoamylase activity and acidic protease activity as indexes. Among 13 Rhizopus strains, Rhizopus sp. MKU18 showed the highest acidic protease activity from fermented kamaboko. However, the glucoamylase activity of fermented kamaboko by Rhizopus sp. MKU18 was not detected. Thus, we investigated the effect of a mixture of kamaboko and steamed rice on glucoamylase and acid protease activity by Rhizopus sp. MKU18. Supplementation of kamaboko with steamed rice suppressed acidic protease production, but increased the glucoamylase production (about 17-36 times). The smells of fermented kamaboko are musty and ammonia odors. However, in the case that kamaboko with steamed rice, fermented mixture has pleasant smell. Thus, the method described opens up new avenues for novel fermentation food from the kamaboko with Rhizopus sp. MKU18 like tempe.
言語 en
書誌情報 ja : 水産大学校研究報告
en : Journal of National Fisheries University

巻 66, 号 4, p. 221-226, ページ数 6, 発行日 2018-03
出版者
出版者 水産大学校
言語 ja
出版者
出版者 National Fisheries University
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0370-9361
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00124678
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 fishu_k_66_221
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010922425
言語 en
関連名称 agriknowledge
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Ver.1 2024-10-15 05:31:53.804456
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