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  1. 水産研究・教育機構出版物
  2. 水産大学校研究報告
  3. 第73巻

下関市伝統野菜‘彦島春菜’の水産練り製品への応用に関する研究

https://doi.org/10.57348/0002014032
https://doi.org/10.57348/0002014032
dc3cc2b5-8bcc-45d7-8381-e7ac5a66cf86
名前 / ファイル ライセンス アクション
fish-u_k_73-2_55.pdf fish-u_k_73-2_55.pdf (696.4 KB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2025-04-15
タイトル
タイトル 下関市伝統野菜‘彦島春菜’の水産練り製品への応用に関する研究
言語 ja
タイトル
タイトル Application of the Shimonoseki local traditional vegetable ‘Hikoshima-haruna’ powder to fish paste products
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Brassica rapa var; narinosa, fish cake; fishery products; gel strength; Kamaboko; local traditional vegetable
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.57348/0002014032
ID登録タイプ JaLC
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 谷口, 成紀

× 谷口, 成紀

ja 谷口, 成紀

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大久保, 誠

× 大久保, 誠

ja 大久保, 誠

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前田, 俊道

× 前田, 俊道

ja 前田, 俊道

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 ‘Hikoshima-haruna’ (Brassica rapa var. narinosa) is a local traditional vegetable in Shimonoseki (Yamaguchi, Japan). The mature leaves are edible and much of the harvest is processed into pickles for consumption in the Shimonoseki area. To expand the consumption of ‘Hikoshima-haruna’, we verified the use of ‘Hikoshima-haruna’ powder in fish paste products as a part of the utilization research. We prepared heated gels (Kamaboko) mixed with 0-10% ‘Hikoshima-haruna’ powder and measured their breaking strength. The Kamaboko containing 1.0-4.0% powder exhibited a bright green color, preserving the characteristics of ‘Hikoshima-haruna’ as a plant with bright green leaves. Although the breaking strength of the two-step heating (30℃ for 30 min followed by 85℃ for 20 min) gels tended to decrease with increasing powder concentration, the 1.0% powder concentration exhibited a slightly greater breaking strength than the other concentrations. Therefore, when applying ‘Hikoshima-haruna’ powder to fish paste products, its use as Kamaboko at a powder concentration of 1.0% was considered appropriate.
言語 en
書誌情報 ja : 水産大学校研究報告
en : Journal of National Fisheries University

巻 73, 号 2, p. 55-62, ページ数 8, 発行日 2025-02
出版者
出版者 水産研究・教育機構
言語 ja
出版者
出版者 Japan Fisheries Research and Education Agency
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0370-9361
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00124678
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 fish-u_k_73-2_55
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2025-04-15 02:29:11.833941
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