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アイテム
SCP飼料によるアユの飼育と親魚胴肉および卵の脂肪酸組成
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2007475
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2007475c4ce3ec3-ddbc-4c3f-a1ba-2915ca91d220
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||
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公開日 | 2024-06-18 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | SCP飼料によるアユの飼育と親魚胴肉および卵の脂肪酸組成 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Fatty Acid Composition of the Trunk Flesh and Eggs of Ayu, Plecoglorsus altivelis, Fed Single Cell Protein Feeds | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Ayu; SCP feed; matured fish; fatty acid composition | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||
アクセス権 | metadata only access | |||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_14cb | |||||||||||
著者 |
新間, 弥一郎
× 新間, 弥一郎
× 池田, 和夫
× 丸山, 為蔵
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | The estuary-caught fingerlings of Ayu (initial weight 6.5g) were fed the control (65% fish meal), the 30% and 60% chlorella (with 42% and 19% fish meal, respectively) and the SCP feed (32% acetic acid-grown Yeast and 38% fish meal) in outdoor tanks (water temp. 16-18.5°C) from May to September. About a half of the fish, however, was lost due to vibrio-disease at the beginning of the experiment. The best growth was obtained on the 30% chlorella diet followed by the 60% chlorella, control and SCP diets in the order. During June-July season effect of feeding frequency was examined. Twice a-day feeding brought about 1.09-1.26 times more growth rates than once-a-day feeding. From the end of July to September the effect of 4 % supplemental fish oil on the fish growth was compared with that of 8%. Scarce differences were obtained between the two levels. Lipid content of the trunk flesh was 14-15% in September and decreased to 1.8% in December. In the fatty acid (FA) composition 22 : 6 acids were 3.0-4.2% (∑ω3FA 10-11%) in September and increased to 13.2% (∑ω3 FA 22.1%) in December. The egg FA of the reared fish contained 1.9-4.1% of 18.3, 4.4% of 20: 5, and 14.8- 17.7% of 22 : 6 acids, while the wild fish egg 5.1%, 14.1%, and 9.2%, respectively. Qualities of the diet lipids for the brood fish were discussed. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | 海産稚アュを魚粉飼料,クロレラ,および酢酸資化酵母(SCP)配合飼料で飼育したのち,雌親魚の胴肉および卵の脂肪酸組成を分析した。飼育の結果は,30%クロレラ飼料区の成長がもっとも良く,SCP区の成長はわずかに劣ったが,飼育初期には大量のへい死があり,また末期には一部チョウチン病の発生をみる等,十分な比較には至らなかった。胴肉の脂肪酸組成では飼料区間の差はわずかに認められたが,卵においては飼料の影響はさらに小さくSCP区のみ22:6酸量がやや低かった。しかし天然魚卵の脂肪酸組成では,18:3および20:5酸量が著しく高いことから,親魚飼料に添加すべき脂質の性状について改善の必要を指摘した。 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
bibliographic_information |
ja : 養殖研究所研究報告 en : Bulletin of National Research Institute of Aquaculture 巻 1, p. 61-69, ページ数 9, 発行日 1980-12 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 養殖研究所 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
item_10002_source_id_9 | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 0389-5858 | |||||||||||
item_10002_source_id_11 | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
収録物識別子 | AN00245945 | |||||||||||
情報源 | ||||||||||||
識別子タイプ | Local | |||||||||||
関連識別子 | nria_k_1_61 | |||||||||||
関連サイト | ||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010230730 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
関連名称 | 日本農学文献記事索引(agriknowledge) |