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  1. 機関資料
  2. 旧機関資料
  3. 増養殖研究所

ヤマメに接種されたAeromonas salmonicidaの増殖に及ぼす水温の影響

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2007489
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2007489
fd84b460-4113-4a2a-b733-e9c1d08b0c59
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-06-18
タイトル
タイトル ヤマメに接種されたAeromonas salmonicidaの増殖に及ぼす水温の影響
言語 ja
タイトル
タイトル Effect of Water Temperature on the Growth of Aeromonas salmonicida Inoculated into Yamame, Oncorhynchus masou
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Aeromonas salmonicida; water temperature; furunculosis Oncorhynchus masou
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 metadata only access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_14cb
著者 佐古, 浩

× 佐古, 浩

ja 佐古, 浩

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原, 武史

× 原, 武史

ja 原, 武史

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In vitro and in vivo experiments were carried out to know the effect of water temperature on the growth of Aeromonas salmonicida, the causative agent of furunculosis, in Yamame (Oncorhynchus masou). A. salmonicida was inoculated in nutrient broth at 5, 10, 15, and 20 ℃ and growth rate were studied. The bacteria were also inoculated both intraperitoneally and intramuscularly into Yamame at a dose of 10-4 mg wet weight per 100 g body weight. Inoculated fish were kept at water temperatures of 10, 15, and 20℃ and viable counts of A. salmonicida in the blood, spleen, liver, kidney, and heart were examined. A. salmonicida cultured in nutrient broth showed faster growth as the incubation temperature increased. Viable counts of A. salmonicida in all organs examined of Yamame inoculated with the bacteria increased faster and period required for death after the inoculation of bacteria became shorter as the water temperature increased. Numbers of viable bacteria in the spleen and kidney were larger than that in the blood at all the water temperatures examined irrespective of the route of administration of bacteria. These results indicate that temperature strongly affects the growth rate of A. salmonicida in vivo as well as in vitro.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 A. salmonicida をブイヨンに接種した in vitro の実験では,培養温度を5,10,15および20℃として,生菌数を経時的に測定し,in vivo の実験では,A. salmonicida をヤマメに魚体重100g当たり10-4mgを,腹腔内および筋肉内に接種して10,15および20℃の水温で飼育し,血液,脾臓,肝臓,腎臓および心臓における生菌数を経時的に測定して次のような結果を得た。1.in vitro での A.salmonicida の増殖は,培養温度が高いほど速い。2.ヤマメの各臓器における生菌数の増加は,腹腔内および筋肉内接種とも水温が高いほど速い。3.ヤマメが斃死するまでの時間は,同一水温では接種方法による差はみられず,水温が高いほど短い。4.臓器相互間における生菌数の関係は,腹腔内および筋肉内接種とも水温によって影響されることはない。5.A. salmonicida の in vivo における増殖速度は, in vitro におけるのと同様に温度により大きく支配される。
言語 ja
bibliographic_information ja : 養殖研究所研究報告
en : Bulletin of National Research Institute of Aquaculture

巻 2, p. 73-81, ページ数 9, 発行日 1981-09
出版者
出版者 養殖研究所
言語 ja
item_10002_source_id_9
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0389-5858
item_10002_source_id_11
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00245945
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 nria_k_2_73
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010250681
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(agriknowledge)
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Ver.1 2024-06-18 03:45:54.385952
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