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  1. 水産研究・教育機構出版物
  2. 水産技術
  3. 第1巻

緑茶抽出物浸漬法によるサケ卵の卵膜軟化症抑制効果

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010448
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010448
34cc003b-5b9b-4e1b-bc4b-badfb416504f
名前 / ファイル ライセンス アクション
fra_t_1_1_43.pdf fra_t_1_1_43.pdf
license.icon
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2024-08-06
タイトル
タイトル 緑茶抽出物浸漬法によるサケ卵の卵膜軟化症抑制効果
言語 ja
タイトル
タイトル Control of Soft Egg Disease of Chum Salmon by Green Tea Extract
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 佐々木, 系

× 佐々木, 系

ja 佐々木, 系

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吉光, 昇二

× 吉光, 昇二

ja 吉光, 昇二

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Soft egg disease (SED) is often observed during the incubation of salmonid eggs at hatcheries in Hokkaido, Japan. The SED causes softening of the egg membrane and reduces the internal hydrostatic pressure of the eggs. Thus, the mortality of diseased eggs is increased by unusual premature hatching and by the handling required for egg picking and transportation at hatcheries. The efficacy of immersing in green tea extract (GTE) including 43% tannin was examined for the control of SED of chum salmon (Oncorhynchus keta). The internal pressure of the eggs was significantly higher in egg groups immersed in GTE solutions (tannin concentration: 700-2,800 ppm) for 30 or 60 min just after fertilization than that of untreated controls. Those GTE treatments also improved the survival rate of eggs during incubation. The present results suggest that GTE is effective to prevent SED in chum salmon eggs
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 サケ卵の卵膜軟化症に対する緑茶抽出物の効果について調べた。サケ受精卵を用い,卵膜軟化症の発生条件の下で,タンニンを含有する緑茶抽出物溶液に浸漬処理する実験を行い,発眼後の卵内圧および生残率について未処理卵との比較を行った。その結果,浸漬処理を行うことにより,卵圧および生残率の低下を防止する効果が認められ,緑茶抽出物の卵膜軟化症予防法としての可能性が示唆された。
言語 ja
書誌情報 ja : 水産技術
en : Journal of fisheries technology

巻 1, 号 1, p. 43-47, ページ数 5, 発行日 2008-09
出版者
出版者 水産総合研究センター
言語 ja
出版者
出版者 Japan Fisheries Research Agency
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 1883-2253
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12359338
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 fra_t_1_1_43
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010781754
言語 ja
関連名称 日本農学文献記事索引(AgriKnowledge)
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2024-08-06 08:49:49.194678
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