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アイテム
マグロおよび数種のブリ類魚肉のテクスチャー測定について
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010456
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2010456fe8b96a5-de20-4a15-85f5-5b09f4794e80
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||||||||||||
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公開日 | 2024-08-06 | |||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||
タイトル | マグロおよび数種のブリ類魚肉のテクスチャー測定について | |||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||
タイトル | Investigation of Methods Used for Physical Measurement and Sensory Evaluation ofMeat Texture in Tuna and Some Species ofYellowtail | |||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||
資源タイプ | journal article | |||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||||
著者 |
岡崎, 惠美子
× 岡崎, 惠美子
× 臼井, 一茂
× 木宮, 隆
× 山下, 由美子
× 大村, 裕治
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抄録 | ||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||
内容記述 | The quality of the raw fish used as sashimi differs with such factors as species, physiological condition, body region, and freshness, and these differences in quality result in differences in price. We investigated the methods used to analyze the physical properties of raw fish f1esh and the sensory methods used for texture evaluation. Selection of the appropriate words was important in sensory evaluation. Appropriate selection of the shape of the plunger used to measure meat texture in each fish species gave reliable data. The results of some of the physical evaluations were well correlated with the results of sensory evaluations. | |||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||
内容記述 | 水産物の肉質は,魚種,生理状態,部位,鮮度等によって異なり,その差異が価格にも反映する。本研究では,メバチおよび数種のブリ類を対象として,肉質評価に焦点を絞り,魚肉テクスチャーの物理的測定方法,ならびに官能評価方法について検討した。その結果,官能検査においてはその評価項目を適切に選び評価尺度の定義を明確にすることが重要であること,破断試験による物性測定においては測定方法を選ぶことにより,測定精度を高め,官能評価と高い相関性を示す物性値を得ることができることを示唆した。 | |||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 水産技術 en : Journal of fisheries technology 巻 1, 号 2, p. 1-12, ページ数 12, 発行日 2009-03 |
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出版者 | ||||||||||||||||
出版者 | 水産総合研究センター | |||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||
出版者 | Japan Fisheries Research Agency | |||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||
収録物識別子 | 1883-2253 | |||||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||
収録物識別子 | AA12359338 | |||||||||||||||
情報源 | ||||||||||||||||
識別子タイプ | Local | |||||||||||||||
関連識別子 | fra_t_1_2_1 | |||||||||||||||
関連サイト | ||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||
関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010781762 | |||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||
関連名称 | 日本農学文献記事索引(AgriKnowledge) | |||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |