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  1. 水産研究・教育機構出版物
  2. 水産大学校研究報告
  3. 第51巻

生ノリ葉体の凍結保存

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2011748
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2011748
e583436b-d7c0-4a83-8003-07e51bd90447
名前 / ファイル ライセンス アクション
fishu_k_51_7.pdf fishu_k_51_7.pdf (1.4 MB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-10-11
タイトル
タイトル 生ノリ葉体の凍結保存
言語 ja
タイトル
タイトル Cryopreservation of Porphyra laver
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 国本, 正彦

× 国本, 正彦

WEKO 2936

en Kunimoto, Masahiko

ja 国本, 正彦

ja-Kana クニモト, マサヒコ

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鬼頭, 鈞

× 鬼頭, 鈞

WEKO 2985

en Kito, Hitoshi

ja 鬼頭, 鈞
ISNI

ja-Kana キトウ, ヒトシ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Porphyra farming is one of the most important aquaculture in Japan. Ten billion "Nori sheet" have been produced every year. However, almost harvested Porphyra have been processed to dried sheet only. It is very difficult to keep a good quality of fresh Porphyra for a long time, even if it was frozen. Because cells in Porphyra laver dead by freezing and successive cryopreservation. Dead laver lost a unique texture and flavor. Therefore, we search for the freezing and cryopreservation conditions to keep a living laver for several months. Two important facts were known to survive the laver cells under freezing and crypreservation process. Firstly, laver must be cooled below 1.0C per minute. Secondly, laver must be cryopreserved with cryoprotective additive such as a 20% D-glucose solution. Both this cooling rate and cryoprotectant were necessary for cryopreservation of living Porphyra laver. A life and death of laver was discriminate easily by the observation of the cells using a microscope. Plasmolysis was observed in the dead cells. Plasmolysis caused by freezing or cryopreservation did not recover after thawing and successive incubation.
言語 en
書誌情報 ja : 水産大学校研究報告
en : Journal of National Fisheries University

巻 51, 号 1, p. 7-12, ページ数 6, 発行日 2002-10
出版者
出版者 水産大学校
言語 ja
出版者
出版者 National Fisheries University
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0370-9361
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00124678
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 fishu_k_51_7
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010673185
言語 en
関連名称 agriknowledge
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Ver.1 2024-10-15 05:03:22.310651
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