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  1. 水産研究・教育機構出版物
  2. 水産大学校研究報告
  3. 第54巻

においセンサーアレーシステムの水産分野での利用

https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2011818
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2011818
34f47377-e860-4090-abef-9d6dd800233e
名前 / ファイル ライセンス アクション
fishu_k_54_63.pdf fishu_k_54_63.pdf (344.6 KB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-10-11
タイトル
タイトル においセンサーアレーシステムの水産分野での利用
言語 ja
タイトル
タイトル Application of electronic nose to sea foods and products
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 electronic noise; fishery products; off flavor; taste; odour
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 宮崎, 泰幸

× 宮崎, 泰幸

WEKO 2938

en Miyasaki, Taiko

ja 宮崎, 泰幸


ja-Kana ミヤサキ, タイコウ

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白木, 祐紀子

× 白木, 祐紀子

WEKO 3061

en Shiraki, Yukiko

ja 白木, 祐紀子


ja-Kana シラキ, ユキコ

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田畑, 弥生

× 田畑, 弥生

WEKO 3062

en Tabata, Yayoi

ja 田畑, 弥生


ja-Kana タバタ, ヤヨイ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Four experiments were conducted to verify the validity of application of electronic nose to sea foods and products. Electronic nose used was Sensor Arrey System (SAS) (a-Fox2000, Alpha M.O.S., France) with six sensors. 1) SAS could distinguish three kinds of boiled and dried sardine by head space gas of the samples easily in a short time. Freshness of the sample could be also distinguished. 2) SAS could distin guish off-flavored fish from normal fish with ease. 3) SAS was useful for evaluation of deodorant activity. With SAS it was found that boiled water extract of Japanese tangle reduced vaporization of trimethylamine but not of dimethylsulfide. 4 ) Principal component analysis of SAS data of five kinds of seaweed could represent the difference of flavors. GC/MS analysis and organoleptic results confirmed that the first principal component expressed the strength of odor and the second component expressed the difference of quality. These results confirmed that SAS was a very useful tool for discrimination and expression of flavor of sea products with ease and in a short time.
言語 en
書誌情報 ja : 水産大学校研究報告
en : Journal of National Fisheries University

巻 54, 号 2, p. 63-69, ページ数 7, 発行日 2006-03
出版者
出版者 水産大学校
言語 ja
出版者
出版者 National Fisheries University
言語 en
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0370-9361
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00124678
情報源
識別子タイプ Local
関連識別子 fishu_k_54_63
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010731279
言語 en
関連名称 agriknowledge
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Ver.1 2024-10-15 05:07:54.648478
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