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アイテム
クロチョウガイのヘモリンパ液における二酸化炭素分圧と炭酸水素イオン濃度の算出
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/2012050
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/201205004e8ffce-04a0-4d4b-a955-0bdf4a490e37
| 名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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| Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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| 公開日 | 2024-10-11 | |||||
| タイトル | ||||||
| タイトル | クロチョウガイのヘモリンパ液における二酸化炭素分圧と炭酸水素イオン濃度の算出 | |||||
| 言語 | ja | |||||
| タイトル | ||||||
| タイトル | Estimation of CO2 partial pressure and bicarbonate concentration in the hemolymph of the black-lip pearl oyster Pinctada margaritifera | |||||
| 言語 | en | |||||
| 言語 | ||||||
| 言語 | eng | |||||
| キーワード | ||||||
| 言語 | en | |||||
| 主題Scheme | Other | |||||
| 主題 | Pinctada margaritifera; cannulation; hemolymph; acid-base balance; Pco2; dissociation constant of carbonic acid | |||||
| 資源タイプ | ||||||
| 資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
| 資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
| アクセス権 | ||||||
| アクセス権 | open access | |||||
| アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||
| 著者 |
半田, 岳志
× 半田, 岳志× 山元, 憲一 |
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| 抄録 | ||||||
| 内容記述タイプ | Abstract | |||||
| 内容記述 | We examined hemolymph pH, total CO2 content (Tco2, mM/l), CO2 partial pressure (Pco2, mmHg) and bicarbonate concentration ([HCO3-], mM/l) in order to evaluate the acid-base balance of the black-lip pearl oyster Pinctada margaritifera under normoxic conditions. Hemolymph was collected anaerobically through a cannula after catheterization of the adductor muscle. The mean values of the hemolymph pH and Tco2 were 7.563 and 2.04 mM/l, respectively. Using the CO2 solubility coefficient and apparent dissociation constant of carbonic acid determined in this study, Pco2 and [HCO3-] were calculated as 1.50 mmHg and 1.98 mM/l, respectively. These values were in same range as those of the hemolymph of the akoya pearl oyster P. fucata. | |||||
| 言語 | en | |||||
| 書誌情報 |
ja : 水産大学校研究報告 en : Journal of National Fisheries University 巻 63, 号 3, p. 181-188, ページ数 8, 発行日 2015-03 |
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| 出版者 | ||||||
| 出版者 | 水産大学校 | |||||
| 言語 | ja | |||||
| 出版者 | ||||||
| 出版者 | National Fisheries University | |||||
| 言語 | en | |||||
| ISSN | ||||||
| 収録物識別子タイプ | PISSN | |||||
| 収録物識別子 | 0370-9361 | |||||
| 書誌レコードID | ||||||
| 収録物識別子タイプ | NCID | |||||
| 収録物識別子 | AN00124678 | |||||
| 情報源 | ||||||
| 識別子タイプ | Local | |||||
| 関連識別子 | fishu_k_63_181 | |||||
| 関連サイト | ||||||
| 識別子タイプ | URI | |||||
| 関連識別子 | https://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010921757 | |||||
| 言語 | en | |||||
| 関連名称 | agriknowledge | |||||