WEKO3
アイテム
静岡市駿河区沿岸に生育する アカモクの成熟に伴う粘質多糖およびフコキサンチン含有量の変化
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/170
https://fra.repo.nii.ac.jp/records/1708f7b6db6-2499-4538-9c4d-8a4b93144fa6
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||
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公開日 | 2023-02-22 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | 静岡市駿河区沿岸に生育する アカモクの成熟に伴う粘質多糖およびフコキサンチン含有量の変化 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Changes in mucilage polysaccharide and fucoxanthin contents with the maturation of Sargassum horneri growing along the coast of Suruga-ku, Shizuoka City | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | アカモク; 成熟; 粘質多糖; フコキサンチン | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
著者 |
二村, 和視
× 二村, 和視× 山﨑, 資之× 早川, 優× 髙栁, 正夫× 小泉, 鏡子× 石原, 賢司
WEKO
625
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | A large population of Sargassum horneri exists in the wave-extinguishing block zone installed on the coast of Sekibe and Mochimune, Suruga-ku (south of Shizuoka City). We measured the content of crude fucoidan, alginic acid, and fucoxanthin at each maturation period to examine their utility value as food ingredients. Alginic acid and fucoxanthin contents were found to decrease with maturation, whereas crude fucoidan content increased with maturation and the receptacles of S. horneri showed, high values at all periods of maturation. These results indicated that the S. horneri in the study area had a high crude fucoidan content, while the contents of alginic acid and fucoxanthin were the same as those in other areas. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | 静岡市南部に位置する駿河区石部および用宗地区の地先に設置された消波ブロック帯には,アカモクが多量に繁茂している。これらの食品原料としての利用価値を検討するため,各成熟時期の粗フコイダン,アルギン酸およびフコキサンチン含有量を測定した。アルギン酸含有量は成熟と共に減少し,粗フコイダン含有量は成熟に伴い増加した。特に生殖器床では,いずれの成熟段階でも高い値を示した。総フコキサンチン含有量は,成熟に伴って減少する傾向があった。以上から,同地区沿岸に産するアカモクは,粗フコイダン含有量が高く,またアルギン酸およびフコキサンチンも他の地域と同様に含まれていることが明らかになった。 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
書誌情報 |
ja : 水産技術 en : Journal of Fisheries Technology 巻 15, 号 2, p. 21-24, ページ数 4, 発行日 2023-01 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 水産研究・教育機構 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
出版者 | ||||||||||||
出版者 | Japan Fisheries Research and Education Agency | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 1883-2253 | |||||||||||
情報源 | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | Local | |||||||||||
関連識別子 | 202302174 | |||||||||||
関連サイト | ||||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||
関連識別子 | https://jglobal.jst.go.jp/detail?JGLOBAL_ID=202302284744216115 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
関連名称 | J-GLOBAL | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |